Artikel

De Flindt Plaza-armatuur zet de ontwerper in zijn kracht

Verlichtingsexpert Louis Poulsen Lighting had een sterke ambitie: niet simpelweg het gebaande pad bewandelen, maar met een nieuw soort armatuur dat aan te passen is naar de wensen van de verlichtings- en landschapsontwerper. Zo ontstond Flindt Plaza.

De Flindt Plaza moet meer doen dan zijn voorgangers. “Een hulpmiddel om meer verlichtingsschema’s te maken dan met de traditionele armaturen, straatverlichting of verkeerspalen”, aldus ontwerper Christian Flindt. “De armatuur is namelijk modulair, zodat de ontwerper alle vrijheid heeft om de constructie naar wens aan te passen.”

Sober design

“Het werkt net als Legoblokjes die je op elkaar stapelt”, vervolgt Flindt. “Je bepaalt zelf hoeveel elementen je wilt toevoegen, welke kleur en prestatie elke module heeft en hoe hoog de armatuur is.” Gebruikers kunnen deze vrijheid direct toepassen in een digitaal 3D-model van de armatuur op de website van Louis Poulsen. Zo kan de armatuur worden aangepast op de behoefte van de ontwerper. “In de toekomst voegen we nog meer Legodeeltjes toe aan de toolbox.” Om deze ontwerpvrijheid mogelijk te maken, is het oorspronkelijke design van de Flindt Plaza sober.

Verblinding

Om verblinding te voorkomen, is de lichtbron zo ver mogelijk in de paal verborgen. De insnijdingen werken dus als reflectoren waardoor fel licht vanuit meerdere posities wordt verminderd. Het voordeel aan dit ontwerp is dat de wijze waarop de sneden licht creëren verandert als je om de armatuur heen loopt. Flindt: “Dit creëert een bepaalde variatie van opening tot opening. Hopelijk ontstaan er zo interessante verschillen per armatuur.” Bovendien is eventuele lichtoverlast verder te reduceren doordat het armatuur zo gemodelleerd kan worden dat het licht schijnt waar het moet en niet waar het niet moet.

Sfeerbepalend

De behuizing van de Flindt Plaza is gemaakt van aluminium en dus duurzaam in gebruik in verschillende omgevingen. Ook is de behuizing gepoedercoat, wat ook geldt voor de bruine ‘corten’-versie. “Zelfs al konden we het armatuur in echt cortenstaal maken, dan zou het niet alleen roesten maar ook ongewenste vlekken achterlaten”, zo legt Flindt uit. “Door bovendien de meest fragiele componenten te ‘verbergen’ in de behuizing is het armatuur zowel hufterproof als weerbestendig. Wat betreft circulariteit kan de Flindt Plaza volledig gedemonteerd worden aan het eind van zijn levensfase.”

Deze eigenschappen maken de Flindt Plaza geschikt voor pleinen, parken en andere voetpaden langs bijvoorbeeld havens en promenades. De ontwerper benadrukt dat de armatuur vooral bedoeld is op plekken waar men zich langzaam voortbeweegt. Het armatuur creëert namelijk een sfeer en doet dus meer dan enkel het behalen van een minimum aan lux-vereisten voor algemene oriëntatie. De Flindt Plaza-armatuur is sinds februari 2021 verkrijgbaar.

Deel dit artikel