Artikel

Europees hout: een bewuste keuze voor duurzaamheid

“Milieuvriendelijk en duurzaam zijn niet langer trends, maar steeds meer vanzelfsprekend. Daar waar bedrijven, gemeenten en provincies al steeds bewustere keuzes maakten, zien we ook dat consumenten steeds vaker willen weten waar goederen van gemaakt zijn en waar ze vandaan komen”, vertelt Ernst-Jan Damen, een van de directieleden van Van Vliet Kastanjehout.

Al bijna 25 jaar is Van Vliet Kastanjehout leverancier van duurzame houtsoorten en adviseert en begeleidt opdrachtgevers bij inrichtingsconcepten. Ernst-Jan: “Door bewust te kiezen voor duurzaam hout, verandert het straatbeeld en komt er een veel natuurlijkere uitstraling binnen de gemeente. Bovendien kunnen gemeenten met hun keuze duidelijk laten zien dat ze bewust kiezen voor duurzame, milieuvriendelijke oplossingen. Wij helpen gemeenten bij inrichtingsconcepten maar ook met heel concrete producten zoals anti-parkeerpalen, bewegwijzeringsborden, lantaarnpalen, afrasteringen, afvalbakken, picknickbanken en speeltoestellen.”


Duurzaamhout.nl

Het hout van Van Vliet Kastanjehout wordt verantwoord geoogst en geproduceerd en gaat onbehandeld heel lang mee. Het hout komt uit Nederland, Frankrijk, Engeland en Italië. Het kastanjehout afkomstig uit Frankrijk, Engeland en Italië wordt volgens het hakhoutprincipe verwerkt. De bomen worden elke vijftien tot twintig jaar net boven de grond gekapt. Direct na de houtkap groeien de scheuten weer uit tot volwaardige bomen. Het hout vernieuwt zichzelf. Het hout afkomstig uit de Nederlandse bossen wordt duurzaam beheerd. Het komt vrij uit onderhoud van bos of verjongingskap. Bij eindkap worden er weer nieuwe bomen geplant. “Het is fantastisch om met zo’n eerlijk en milieuvriendelijk product te werken, bovendien heeft het een mooie uitstraling. Naast de keurmerken FSC en PEFC, zijn wij in bezit van het NL Greenlabel. De keurmerken bevestigen de duurzaamheid van zowel het productieproces als het eindproduct. Vele gemeenten en provincies weten de weg inmiddels naar ons te vinden. Op ons online platform duurzaamhout.nl zijn diverse inspirerende projecten en oplossingen te vinden.“


Picknickbank duurzame blikvanger

Van Vliet Kastanjehout is aanwezig op de beurs ‘Dag van de Openbare ruimte’ en verloot onder standbezoekers een picknickbank die de gemeente beschikbaar kan stellen aan een stichting of project. Op deze manier wil Van Vliet Kastanjehout een positieve bijdrage leveren aan de verduurzaming van gemeenten.

Deel dit artikel