“Alles uit de kast om in 2030 volledig circulair te opereren”

woensdag 18 mei 2022
KSP heeft een valdempende ondergrond ontwikkeld welke volledig circulair is. “Het gaat om het  Playgrass-systeem, zoals het valdempende systeem heet”, legt Joost Sweep van KSP uit. “Binnen dit systeem hebben we een nieuw type kunstgras ontwikkeld. Elke component binnen dit systeem en het nieuwe type kunstgras is circulair. Daarnaast hebben we de milieukosten onderzocht. Deze liggen gemiddeld zo’n 40 procent lager dan bij een traditioneel systeem”, vertelt Sweep trots. 

Het feit dat de milieukosten beduidend lager liggen dan bij een traditioneel systeem, maakt dat het voor gemeenten heel interessant is om dit systeem te gaan inpassen. “Momenteel zijn we in gesprek met diverse gemeenten waar we graag een pilot willen uitrollen. Ook gaan we met andere gemeenten om tafel, de eerste reacties zijn erg positief, diverse gemeenten hebben al aangegeven ook een pilot met dit systeem op te willen starten. Het hergebruiken en opnieuw inzetten van het kunstgras en de andere componenten binnen het systeem, heeft nog meer voordelen: “Het voordeel van dit type kunstgras is dat het er na de recycling nog hoogwaardiger uitkomt. Op die manier kunnen we volledig circulair opereren, zonder te degraderen in onze producten.” 

Dat KSP nu inzet op volledige circulariteit, is niet zonder reden. “We zien eigenlijk twee dingen”, stelt Sweep. “We merken dat vooral onze gemeentelijke opdrachtgevers er echt behoefte aan hebben. Met KSP hebben we onszelf het doel gesteld om in 2030 volledig circulaire ondergronden te maken. Alles wat we dan op de markt brengen is dus volledig herbruikbaar en opnieuw inzetbaar. Dit doel, om dus volledig circulair te opereren in 2030, komt deels voort uit onze eigen motivatie, maar deels ook uit de behoefte die bij de diverse gemeenten leeft.”  

erere

Uitdagingen 
Hoewel de doelen voor KSP duidelijk zijn, waren er ook diverse zaken om rekening mee te houden bij het creëren en realiseren van volledig circulaire ondergronden. “Wij zien onze leveranciers ook echt als partners en zijn continu met hen in gesprek over de verschillende issues die zich voordoen bij het realiseren van circulaire ondergronden. Rek en krimp was bijvoorbeeld een issue, maar ook het verlijmen en zand wat niet droog genoeg was. Wanneer we dit soort dingen ontdekken, gaan wij echt met de partners kijken hoe we dit kunnen oplossen. Een van onze partners, Schmitzfoam levert foam voor ons en die hebben echt aangegeven dat we het foam weer terug kunnen brengen en dat zij er vervolgens weer nieuwe producten van maken. We werken dus echt samen met onze partners om zo goed mogelijk aan de aanwezige marktvraag te kunnen voldoen.” Wat Sweep mooi vindt is dat iedere partner ook echt bereid is een stapje harder te lopen. “Als je binnen de gebaande paden blijft denken, kom je meestal niet tot nieuwe ideeën. Onze partners willen echt een stap voorwaarts maken en daar zijn we als KSP ook best trots op.” 

Intensief traject 
Aan het doel om in 2030 volledig circulair te kunnen functioneren, ging een jarenlang proces vooraf. “We zijn al een aantal jaar met dit doel bezig. We hebben er ook studies naar gedaan en er zijn studenten geweest die een afstudeeronderzoek hiernaar hebben gedaan. Wij vinden het heel belangrijk dat we deze opgave grondig en degelijk aanpakken. De volgende stap is dat we pilots gaan draaien. Vervolgens is het doel dat het product breed ingezet gaat worden. We hopen dat het product eind dit jaar, begin volgend jaar, voor de hele markt beschikbaar komt. We merken wel echt dat er veel vraag is naar een dergelijk product. Toch willen we er geen haast mee maken. Natuurlijk proberen we in te spelen op de aanwezige vraag, maar we proberen dit ook gedegen te doen op een manier waarbij wij onze garanties en kwaliteit kunnen waarborgen. Daarvoor zijn eerst pilots nodig. Als gemeenten aangeven interesse te hebben in het systeem, kunnen we het monitoren en het hopelijk uiteindelijk breed inzetten.  

Ook circulaire trapveldjes 
KSP heeft naast valondergronden ook andere producten die zij (uiteindelijk) volledig circulair willen gaan leveren. “Denk hierbij aan trapveldjes in woonwijken, maar ook onze rubberen vloeren. Als de rubberen vloer aan het einde van zijn levensduur is, gaat deze vloer naar een recycler toe die er vervolgens weer nieuwe vloeren van maakt. Wat ook leuk is om te melden, is dat wij tevens vanuit het rubber van oude sportschoenen weer nieuwe rubberen vloeren ontwikkelen. Op deze manier kun je eigenlijk heel simpel en op een leuke manier circulair opereren.”

erer

Hoewel de ambities van KSP er niet om liegen, denkt Sweep dat het daarbij ook essentieel en noodzakelijk is om deze stap te zetten. “Het zijn zeker mooie doelen die we nastreven, maar als we deze stap niet zetten, zou het maar zo kunnen dat we over tien jaar niet meer bestaan”, stelt Sweep kritisch. “Je ziet het aan de run op grondstoffen en materialen. Je merkt dat we steeds afhankelijker worden van alles en het aanbod in de markt. Daarom is de overstap naar circulair wel de oplossing, maar we moeten wel echt anders gaan denken. Het is dan ook erg belangrijk om samen met leveranciers en partners te kijken hoe we deze opgave het beste kunnen aanvliegen.” 

Zelf een verandering in gang zetten 
Hoewel de weg naar circulariteit in het begin wat duurder kan uitpakken, is dit voor KSP geen reden om het niet te doen. “Kunstgras dat aan het eind van zijn levensduur is, brengen wij naar een recycler toe. Dit organiseren wij ook echt zelf, omdat wij het gewoon belangrijk vinden dat er minder kunstgras bij bouw en sloop terechtkomt. Dit is eigenlijk een stukje duurder, maar het is nou eenmaal zo dat iemand dit moet gaan inzetten om uiteindelijk een verandering teweeg te brengen. We hebben constant in ons achterhoofd wat onze doelstelling is, het volledig circulair opereren in 2030, en we willen dan ook alles uit de kast halen om dit te bereiken.” 

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 02/2022. Deze editie lees je gratis in onze digitale bibliotheek. KSP komt tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres meer vertellen over circulaire speellocaties. Bekijk het programma en meld je aan!

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe krijg je een bedrijvenpark honderd procent circulair?

31 mei om 13:37 uur
Hoewel bedrijventerreinen vaak aan de rand van de stad liggen, zijn het plekken waar inwoners veel tijd…
Lees verder »
Metten Stein + Design
descriptionArtikel

Duurzaamheid aanjagen door het als economische waarde te zien

25 mei om 16:09 uur
Om de duurzaamheidstransitie te laten slagen, is het van belang om duurzaamheid ook als economische waarde te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Herinrichten van naoorlogse wijken biedt grote circulaire impactkansen

16 mei om 13:56 uur
Na de oorlog speelde de auto een voorname rol in het ontwerp van onze steden, daardoor bestaat het overgrote deel…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het meetbaar maken van circulariteit staat nog in de kinderschoenen’

10 mei om 13:11 uur
Furns Straatmeubilair is, als relatief jong bedrijf, sinds de oprichting in 2009 bezig om duurzaam en circulair te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe Dongen een circulaire brug kreeg 

2 mei om 14:52 uur
Eind januari 2023 konden de eerste fietsers en voetgangers aan de Sportlaan in Dongen gebruik maken van de nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uitgebreide co-creatie levert Hengelo een ‘groen doe-marktplein’ op

17 apr om 13:46 uur
"Op het marktplein kwam alles samen wat de Hengeloër niet goed vond aan de binnenstad", zegt programmamanager…
Lees verder »
descriptionArtikel

Friese brug krijgt via Groningen tweede leven in Drenthe

29 mrt om 10:15 uur

Bij het Drentse Klijndijk krijgt een Friese fietsbrug na een Gronings verblijf een tweede leven over de Drentse…

Lees verder »
descriptionArtikel

Struikrovers redden planten van de sloop

20 mrt om 09:47 uur
Waar bouwmateriaal vaak al hergebruikt wordt, is dat bij groen anders. Bij nieuwbouw, renovatie of sloop van een…
Lees verder »