Het verschil van dag en nacht

donderdag 2 december 2021
timer 4 min
Wat licht kan doen in de openbare ruimte? Stel die vraag aan de lichtspecialisten van Industrielicht en laat u meenemen op reis langs de vele projecten welke in Nederland zijn gerealiseerd en een nog groter aantal projecten wat onze toeleverende partners in het buitenland hebben neergezet.

Het aanlichten van objecten en gevels, het verlichten van parken, pleinen of straten, in de openbare of private ruimte; elke situatie heeft zijn eigen behoefte aan licht. En of het nu gaat om sfeer, identiteit, functionaliteit of sociale veiligheid, steeds maakt licht het licht het onderscheid, wat Industrielicht betreft een verschil van dag en nacht. 

Juist verlichten 

Alle partners van Industrielicht hebben hun eigen specifieke kwaliteiten en kenmerken. Graag lichten wij in dit artikel het merk Luce & Light daar uit. Dit Italiaanse bedrijf produceert sinds 2007 verlichtingsarmaturen op basis van ledtechnologie in de traditie van illustere auto- en kledingmerken welke het land heeft voortgebracht. 

De armaturen onderscheiden zich dan ook door vormgeving, innovatieve verlichtingstechniek en zijn bovenal toepassingsgericht. Zowel voor interieur, buitenruimte en zelfs onder water. Het aantal mogelijkheden met designvolle programma is haast ook oneindig. De slogan van Luce & Light luidt dan ook: Our job is to lighten up your projects!  

Eén vorm – diverse toepassingen 

Het programma van Luce & Light is zo uitgebreid dat het moeilijk is één serie te noemen waarmee we het verschil zouden kunnen maken. Denken we oplossingsgericht dan komen wij al gauw uit op de cilindervormige armaturen van Luce & Light. De cilindervorm is een strak en tijdloos design wat op veel situaties is in te passen in verlichtingsprojecten. Het onderstaande overzicht geeft een mooi beeld van de mogelijkheden. Niet is onmogelijk. Spots aan masten of kabeloverspanningen voor het verlichtingen van pleinen en paden, wandspots voor façadeverlichting of accenten op de gevel, spots voor het verlichten van groen of objecten zoals beelden.  

Lichtbeleving per ruimte 

De ontwerpen van de buitenruimte zijn er op gericht om een sfeervolle omgeving te creëren waarin de gebruiker zich veilig en prettig voelt. Voor de avondsituatie speelt verlichting daarin een zeer belangrijke rol. Verlichtingsarmaturen met een warme lichtkleur, niet teveel vermogen en welke zowel overdag als ’s-avonds nauwelijks opvallen creëren een warme, gezellige sfeer in de tuin, waarin je graag met familie of vrienden vertoefd. Bij een openbaar park komt het facet sociale veiligheid om de hoek kijken en is het van belang de lichtverdeling zo te ontwerpen dat het gevoel van veiligheid ook in de avondsituatie behouden blijft. 

Een plein of schoolplein is vaak een ontmoetingsplek waar mensen samen komen. Hoeveel leuker is het om juist die ruimte nu eens niet in termen van lichtniveau en gelijkmatigheid te verlichten, maar juist door het leggen van accenten een verrassend lichtbeeld te creëren. Een sfeervolle verlichting verhoogd het kwaliteitsbeeld en nodigt uit om die ruimte vaker te gebruiken. Ook de entree van een huis, gebouw of woonerf kan bijzonder verlicht worden. Door uitlichting kunnen contouren en structuur van een gebouw geaccentueerd worden en wordt het karakter ook in de avonduren zichtbaar of zelfs versterkt.   

Grote diversiteit aan mogelijkheden 

Één bouwvorm, legio mogelijkheden. Het assortiment van Luce & Light is zeer divers als het gaat om cilindervormige armaturen. Het gevelarmatuur type INTONO in vier groottes, met vijf lichtbundels, vier ledkleurtemperaturen, CRI 80 of CRI 90, vier kleurafwerkingen of zelfs eigen aan te brengen kleur op een aangebrachte primer. Een breed inzetbaar armatuur type GINKO met vier groottes, met zes lichtbundels, drie ledkleurtemperaturen en RGB, CRI 80 of CRI 90 en zeven standaard kleurafwerkingen.  

Accentverlichting, lichtbeleving en lichtcomfort  

Industrielicht verwacht voor de toekomst dat de traditionele verlichtingsrichtlijnen steeds meer zullen worden losgelaten en de nadruk komt te liggen op accentverlichting, lichtbeleving en lichtcomfort. Wij hopen binnenkort een roerige tijd achter ons te kunnen laten en wij met zijn allen weer ruimte krijgen om te leven. Weg met de saaiheid. Wat is er nu nog mooier om met vrienden en familie te vertoeven in een goed en sfeervol verlichte ruimte in een park of op een plein. Wij helpen u graag, zoals we dat de afgelopen 50 jaar gedaan hebben. Betere en meer sfeervolle verlichting? Wij willen wel, wij maken graag met u het verschil van dag en nacht. 
 
Industrielicht 
Alblasserdam 
078 - 6920 900 
www.industrielicht.nl  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Resultaten OVL-monitor gepresenteerd tijdens nieuwjaarsreceptie

21 jan om 11:47 uurtimer4 min
Op 19 januari werd de nieuwjaarsreceptie gehouden van OVLNL/Igov. Net als vorig jaar een digitaal feestje. OVLNL-…
Lees verder »
descriptionArtikel

Lichtmasten verledden: wat zijn de risico’s?

18 jan om 13:31 uurtimer2 min
Met ruim 3,5 miljoen lichtmasten in de openbare ruimte is Nederland één van de meest verlichte landen ter wereld.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Lustrumuitgave OV-Monitor: kleurrijk en informatief

13 jan om 16:34 uurtimer3 min
De OVL-monitor van OVLNL bestaat vijf jaar. Om dat te vieren is er een Lustrumuitgave gemaakt. Het is een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sfeervol en toekomstbestendig winkelcentrum De Belleman

10 jan om 12:37 uurtimer3 min
Burobol heeft in opdracht van en in samenwerking met de winkeliersvereniging Belleman en Gemeente Valkenswaard…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Onze klanten ontzorgen, dat vinden wij belangrijk´

16 dec 2021 timer3 min
“We groeien als kool”, vertelt Paul van der Werff (eigenaar en directeur van RXLight) lachend vanachter zijn…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame solarverlichting met slim beheersysteem

15 dec 2021 timer4 min
Buitenverlichting wordt steeds duurzamer. De solarverlichting van Fonroche Lighting is hier een mooi voorbeeld van…
Lees verder »
flash_onNieuws

SHUFFLE systemen verlichten nieuwe busstation in Roermond

14 dec 2021 timer3 min
Een gloednieuw, voor iedereen toegankelijk en overzichtelijk busstation. Het is de nieuwe aanwinst van Roermond.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Armaturen zonder coating, een duurzame keuze

8 dec 2021 timer2 min
Met openbare verlichting kun je een grote rol spelen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Hierbij is…
Lees verder »