Het verschil van dag en nacht

donderdag 2 december 2021
timer 4 min
Wat licht kan doen in de openbare ruimte? Stel die vraag aan de lichtspecialisten van Industrielicht en laat u meenemen op reis langs de vele projecten welke in Nederland zijn gerealiseerd en een nog groter aantal projecten wat onze toeleverende partners in het buitenland hebben neergezet.

Het aanlichten van objecten en gevels, het verlichten van parken, pleinen of straten, in de openbare of private ruimte; elke situatie heeft zijn eigen behoefte aan licht. En of het nu gaat om sfeer, identiteit, functionaliteit of sociale veiligheid, steeds maakt licht het licht het onderscheid, wat Industrielicht betreft een verschil van dag en nacht. 

Juist verlichten 

Alle partners van Industrielicht hebben hun eigen specifieke kwaliteiten en kenmerken. Graag lichten wij in dit artikel het merk Luce & Light daar uit. Dit Italiaanse bedrijf produceert sinds 2007 verlichtingsarmaturen op basis van ledtechnologie in de traditie van illustere auto- en kledingmerken welke het land heeft voortgebracht. 

De armaturen onderscheiden zich dan ook door vormgeving, innovatieve verlichtingstechniek en zijn bovenal toepassingsgericht. Zowel voor interieur, buitenruimte en zelfs onder water. Het aantal mogelijkheden met designvolle programma is haast ook oneindig. De slogan van Luce & Light luidt dan ook: Our job is to lighten up your projects!  

Eén vorm – diverse toepassingen 

Het programma van Luce & Light is zo uitgebreid dat het moeilijk is één serie te noemen waarmee we het verschil zouden kunnen maken. Denken we oplossingsgericht dan komen wij al gauw uit op de cilindervormige armaturen van Luce & Light. De cilindervorm is een strak en tijdloos design wat op veel situaties is in te passen in verlichtingsprojecten. Het onderstaande overzicht geeft een mooi beeld van de mogelijkheden. Niet is onmogelijk. Spots aan masten of kabeloverspanningen voor het verlichtingen van pleinen en paden, wandspots voor façadeverlichting of accenten op de gevel, spots voor het verlichten van groen of objecten zoals beelden.  

Lichtbeleving per ruimte 

De ontwerpen van de buitenruimte zijn er op gericht om een sfeervolle omgeving te creëren waarin de gebruiker zich veilig en prettig voelt. Voor de avondsituatie speelt verlichting daarin een zeer belangrijke rol. Verlichtingsarmaturen met een warme lichtkleur, niet teveel vermogen en welke zowel overdag als ’s-avonds nauwelijks opvallen creëren een warme, gezellige sfeer in de tuin, waarin je graag met familie of vrienden vertoefd. Bij een openbaar park komt het facet sociale veiligheid om de hoek kijken en is het van belang de lichtverdeling zo te ontwerpen dat het gevoel van veiligheid ook in de avondsituatie behouden blijft. 

Een plein of schoolplein is vaak een ontmoetingsplek waar mensen samen komen. Hoeveel leuker is het om juist die ruimte nu eens niet in termen van lichtniveau en gelijkmatigheid te verlichten, maar juist door het leggen van accenten een verrassend lichtbeeld te creëren. Een sfeervolle verlichting verhoogd het kwaliteitsbeeld en nodigt uit om die ruimte vaker te gebruiken. Ook de entree van een huis, gebouw of woonerf kan bijzonder verlicht worden. Door uitlichting kunnen contouren en structuur van een gebouw geaccentueerd worden en wordt het karakter ook in de avonduren zichtbaar of zelfs versterkt.   

Grote diversiteit aan mogelijkheden 

Één bouwvorm, legio mogelijkheden. Het assortiment van Luce & Light is zeer divers als het gaat om cilindervormige armaturen. Het gevelarmatuur type INTONO in vier groottes, met vijf lichtbundels, vier ledkleurtemperaturen, CRI 80 of CRI 90, vier kleurafwerkingen of zelfs eigen aan te brengen kleur op een aangebrachte primer. Een breed inzetbaar armatuur type GINKO met vier groottes, met zes lichtbundels, drie ledkleurtemperaturen en RGB, CRI 80 of CRI 90 en zeven standaard kleurafwerkingen.  

Accentverlichting, lichtbeleving en lichtcomfort  

Industrielicht verwacht voor de toekomst dat de traditionele verlichtingsrichtlijnen steeds meer zullen worden losgelaten en de nadruk komt te liggen op accentverlichting, lichtbeleving en lichtcomfort. Wij hopen binnenkort een roerige tijd achter ons te kunnen laten en wij met zijn allen weer ruimte krijgen om te leven. Weg met de saaiheid. Wat is er nu nog mooier om met vrienden en familie te vertoeven in een goed en sfeervol verlichte ruimte in een park of op een plein. Wij helpen u graag, zoals we dat de afgelopen 50 jaar gedaan hebben. Betere en meer sfeervolle verlichting? Wij willen wel, wij maken graag met u het verschil van dag en nacht. 
 
Industrielicht 
Alblasserdam 
078 - 6920 900 
www.industrielicht.nl  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »