Kom naar het eerste Circulaire Openbare Ruimte Congres

maandag 2 mei 2022
timer 4 min
De vakbladen Straatbeeld, Biind en BuitenSpelen organiseren op 15 en 16 juni het eerste Circulaire Openbare Ruimte Congres. De gemeente Almere is gastheer van het congres. In samenwerking met de gemeente en verschillende kennispartners is een gevarieerd programma opgesteld.

Er is veel mogelijk als het gaat om circulariteit in de openbare ruimte en hoewel er steeds vaker losse onderdelen een circulaire aanpak krijgen, ontbreekt soms de integrale aanpak. Hoe zorgen we ervoor dat we speeltuinen, pleinen en straten circulair inrichten? Hoe kunnen gemeenten de regierol pakken door bij de uitvraag al te sturen op het thema circulariteit? En hoe kunnen bedrijfsleven en overheden samenwerken aan het doel: Nederland volledig circulair maken in 2050? Het zijn vragen die verdere uitdieping vragen. Tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres zoomen we in op de kansen en valkuilen, worden trends besproken en concrete handvatten geleverd om mee aan de slag te gaan. Aan de hand van thema’s aanbesteden, ontwerp & inrichting en beheer worden tijdens het congres praktijkvoorbeelden gedeeld, ervaring uitgewisseld en brengen we een debat op gang hoe we in 2030 50 procent minder grondstoffen verbruiken. 

Pré-congres 

Het Circulaire Openbare Ruimte Congres bestaat uit twee delen. Op woensdag 15 juni wordt in de middag een pré-congres georganiseerd op het Floriadeterrein. Er staat een excursie op het programma waarbij bezoekers verschillende circulaire oplossingen te zien krijgen. We sluiten af met een gezellig diner, inclusief een quiz. Op 16 juni wordt het congres gehouden in de Kunstlinie in Almere. Het programma is bepaald in samenwerking met de gemeente Almere en de kennispartners BouwCirculair, Stichting Managing Public Space, NL Greenlabel, CIRCO, Het Versnellingshuis Nederland Circulair en Centre of Expertise Smart Sustainable Cities (Hogeschool Utrecht). 

Keynote 

Rico Bakker is expert op creatief en innovatief denken. Met zijn Slechte Ideeën Podcast brengt hij specialisten en bijzondere verhalen onder de aandacht die buiten de gebaande paden gaan. Laat je tijdens het congres door Rico Bakker meenemen in ‘de kracht van een slecht idee’. Bakker over zijn keynote: "Ons brein werkt snel en efficiënt door verbindingen die iedere dag worden aangelegd. Dit kun je zien als een soort snelwegen die ons leven georganiseerd en voorspelbaar houden. Wij kunnen daardoor met vrij weinig inspanning problemen oplossen door logisch en realistisch denken. Dat is fantastisch, want logica brengt ons veilig en snel van A naar B en helpt ons om al onze gedachten goed te organiseren. Maar we hebben ook onze blinde vlekken. En hoewel we die niet kunnen wegnemen, kunnen we ze misschien wel voor ons laten werken. Verassend genoeg zijn het namelijk juist de beperkingen die ons vaak creatief maken. Als we anders willen denken, moeten we andere vragen stellen. Vragen die leiden tot krankzinnige, onrealistische en ronduit slechte ideeën helpen ons om los te komen van ‘vastgeroeste’ patronen." 

Sessies 

Naast verschillende keynotes en een afsluitend debat zijn er in totaal vier sessierondes. In iedere sessieronde worden de thema’s aanbesteden, ontwerp & inrichting en beheer verder uitgediept. Zo geven Daaf de Kok en Dick Oosthoek een sessie over het moederbestek voor de groenketen. Hylke Faber is werkzaam bij de Brokkenmakers. Het bedrijf combineert circulaire kennis met creatieve daadkracht in projecten in de maakindustrie, bouw en openbare ruimte. In het project ‘Van Dom tot steengoed’ zet Brokkenmákers historisch bouwmateriaal van de Domtoren in samenwerking met de gemeente en verschillende professionele partijen zichtbaar, betekenisvol en hoogwaardig in in de openbare ruimte. Denk aan circulaire bakstenen, straatmeubilair en speeltoestellen, kunstwerken en zelfs een onderwater rif in duurzame bouw- en inrichtingsprojecten. 
 
Vanuit Circo wordt er een inspiratiesessie verzorgd over nieuwe business kansen creëren via circulair design. Rond het leven van een product kan op veel manieren waarde worden gecreëerd, voor bedrijven, gebruikers en leefomgeving. Wie zich richt op gebruik in plaats van verbruik, en op het behouden en toevoegen van waarde in plaats van verkopen, herkent nieuwe uitdagingen en businesskansen. In deze inspiratiesessie wordt met behulp van de CIRCO methode praktische invulling gegeven aan de waarde van het circulair (her)ontwerpen van product, dienst of business model. 

Ketensamenwerking

Hoe werk je als overheden, onderwijs en bedrijfsleven als ketenpartners samen om reststromen die vrij komen in je gemeente of regio te upcyclen naar producten die in de openbare ruimte kunnen worden hergebruikt? In Almere is de afgelopen vijf jaar ervaring opgedaan met deze samenwerking in het Grondstoffencollectief Almere. Dat heeft onder meer geleid tot producten als groen beton, verkeersborden met vezels van Reuzenberenklauw en biocomposiet walbeschoeiing en bankjes van waterplanten. Angelique Hoek en Erik Kijlstra komen er alles over vertellen. Circulariteit en duurzaamheid worden steeds belangrijker in de openbare ruimte. Wetgeving stimuleert ons om gericht met circulariteit en duurzaamheid aan de slag te gaan. Met Groen Als Een Service kijken we nadrukkelijk naar de waarde en baten van groen en maken deze aantoonbaar. Benieuwd welke waarde een circulaire boom heeft? Wil Jacobs komt er uitleg over geven tijdens het congres.  
 
In totaal zijn er 24 sessies tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres. Een gevarieerd programma waarbij interessante nieuwe inzichten worden gegeven en ervaringen worden gedeeld. Kijk voor het volledige programma op www.circulaireopenbareruimte.nl.   

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Puin van de Domtoren hoogwaardig hergebruikt in Utrechtse openbare ruimte

23 mei om 10:07 uurtimer2 min
Hylke Faber is één van de kartrekkers van Brokkenmákers. Het bedrijf streeft naar hoogwaardig hergebruik van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Cécile van Oppen tweede keynote Circulaire Openbare Ruimte Congres

18 mei om 15:59 uurtimer3 min
Cécile van Oppen, oprichter van adviesbureau Copper8 en lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, komt…
Lees verder »
coverfoto ksp
descriptionArtikel

“Alles uit de kast om in 2030 volledig circulair te opereren”

18 mei om 13:17 uur
KSP heeft een valdempende ondergrond ontwikkeld welke volledig circulair is. “Het gaat om het  Playgrass-systeem,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn: 'De openbare ruimte wordt vaak ontwikkeld vóór bewoners maar niet mét bewoners'

12 mei om 10:30 uurtimer2 min
Iris Grobben is adviseur bij New Economy & CIRCO. In haar expertcolumn roept ze op om een de openbare ruimte…
Lees verder »
descriptionArtikel

Alle speelterreinen in Almere worden circulair

2 mei om 17:29 uurtimer4 min
Almere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen. Met…
Lees verder »
descriptionArtikel

Leidse routekaarten voor een circulaire openbare ruimte

25 apr om 20:38 uurtimer4 min
De gemeente Leiden heeft de route bepaald voor een circulaire openbare ruimte. Na een materiaalstromenonderzoek…
Lees verder »