Mgr. Zwijsenplein Kerkdriel gaat dankzij vernieuwde stroomkasten met de tijd mee

vrijdag 4 augustus 2023
Kerkdriel is een Gelders dorp gelegen langs de Maas. Het centrum wordt gevormd door het Mgr. Zwijsenplein. Dit plein is onlangs opnieuw ingericht. De inwoners konden kiezen uit drie ontwerpen. Uiteindelijk is er gekozen voor het ontwerp met de meeste flexibiliteit in gebruik. “Het parkeren, de bereikbaarheid, de mogelijkheden voor de kermis en de weekmarkt en de verbinding met de Teisterbandstraat worden door veel mensen als pluspunten gezien”, aldus de gemeente in een bericht op haar website.

Meer ruimte voor voetgangers 

Door een deel van de parkeerplekken voor het oude raadhuis te laten vervallen is er een plein ontstaan. Ook zijn de wegen langs het plein en het raadhuis autoluw gemaakt. De twee monumentale platanen vormen de blikvangers van het plein. Onder de grote bomen zijn fraaie lange houten banken geplaatst. Midden op het plein is er een waterelement waar kinderen kunnen spelen. 

Parkeerplaatsen en markt 

Het middendeel blijft bestemd voor parkeren en de zaterdag markt. Dit gedeelte is smaller gemaakt waardoor er voor de gevels meer ruimte is ontstaan voor wandelen en terrassen. Zowel het plein voor het raadhuis als de parkeerplekken zijn voorzien van fraaie natuurstenen verhardingen. De rijbanen zijn uitgevoerd in gebakken klinkers. 

Energie  

Voor de diverse voorzieningen en activiteiten is de nodige energie nodig. Zo vragen de verzinkbare pollers en de fontein elektriciteit. Ook de vrijdagdagmarkt, kermis en verkoopwagens op het plein hebben behoefte aan veel energie. Hiervoor zijn aan beide zijde van het parkeergedeelte twee stroomkasten geplaatst. Daarnaast is er op plein een obstakelvrije contactdoos toegepast voor de verkoopwagens. De gehele installatie is voorzien van SLIMME kast. Daardoor kunnen de gebruikers zelf, via de handige STROOMkast App, een aansluiting activeren en eventueel resetten. De energiekosten worden automatisch individueel afgerekend.  

De kasten die op het voormalig Mgr. Zwijsenplein stonden voor bijvoorbeeld de weekmarkt, voldeden niet meer aan de eisen. “Zodoende kwamen we na een zoektocht bij PUTkast/BUITENkast uit. Deze kasten hebben vele voordelen”, stelt Dhr Lommers van de gemeente Maasdriel. “Ze zijn op afstand te bedienen, op afstand is te lezen hoeveel stroom er is gebruikt en iedereen kan inloggen op de kast.” 
 
Binnen de gemeente Maasdriel, waar Kerkdriel onder valt, is men erg tevreden over de stroomkasten. “Het mooie aan dit systeem is ook dat wij aan de achterkant kunnen zien wie er stroom gebruikt en hoeveel diegene dan gebruikt. Aan de kast hangt voor het inloggen namelijk een gebruikersnaam vast. Op die manier kunnen wij dan ook hard maken dat een visboer bijvoorbeeld veel meer stroom verbruikt dan iemand die sokken verkoopt”, stelt Dhr. Lommers. “Dit had je natuurlijk van tevoren al kunnen bedenken, maar doordat wij dit aan de achterkant kunnen monitoren, kun je ook precies zien om wat voor aantallen in verbruik het gaat. Zo betaalt iedereen uiteindelijk voor het daadwerkelijke verbruik.  

Online toegang 

De elektriciteitskasten zijn voorzien van online toegangsbeheer. Dit geeft optimaal grip op beheer en bespaart veel tijd en geld. Sleutelbeheer behoort hiermee tot het verleden. Ook zijn de kasten voorzien van diverse detecties en beveiligingen die realtime worden gemeld aan de beheerders.