Pleinen in Putten na herinrichting gereed voor verschillende evenementen

dinsdag 4 januari 2022
timer 3 min
De gemeente Putten heeft het Kerk- en Fontanusplein in het centrum opnieuw ingericht. De lay-out was sterk verouderd en daarom zijn beide pleinen in een modern jasje gestoken. Daarnaast kunnen er nu verschillende evenementen plaatsvinden.

Putten is een Veluws dorp met een groot winkelgebied met een diversiteit aan winkels die een regionale aantrekkingskracht hebben. Mede door goede bereikbaarheid en parkeervoorzieningen is Putten ook voor toeristen een aantrekkelijk dorp. Het Kerk- en Fontanusplein liggen aan de rand van het kernwinkelgebied, worden gebruikt als parkeervoorziening en het is ook de locatie waar elke woensdag de weekmarkt plaatsvindt.  

Het centrumplan van Putten was één van de speerpunten uit het coalitieakkoord van het college van burgemeester en wethouders. Het plan bestond uit de reconstructie van het Kerk- en het Fontanusplein en een herinrichtingsplan voor het kernwinkelgebied. “Er moest een impuls gegeven worden aan het gebied”, vertelt Bert Vowinkel, projectleider van de gemeente Putten. “De lay-out van de pleinen waren zeer verschillend en het straatwerk was sterk verouderd en niet meer passend bij de omgeving. Beide pleinen zijn in een modern jasje gestoken en geschikt gemaakt voor de wekelijkse markt. Dat is ook wel nodig want zomers komen er zo’n drieduizend mensen op de markt af”, aldus Vowinkel. 

Eenduidig ontwerp

Naast dat het plein een nieuwe bestrating heeft gekregen en de ondergrondse infrastructuur is aangepakt, is ook het regenwater afgekoppeld van het riool. Het water kan door de nieuwe bestrating en het extra groen beter infiltreren in de grond. Daarnaast zijn er verschillende speelgelegenheden voor kinderen aangelegd, waaronder een waterfontein. De nieuwe lichtmasten staan in lijn met de nabijgelegen kerktoren. De armaturen en de verschillende ledspots zorgen ervoor dat de dorpspleinen sfeervol worden verlicht in de avonduren. Bij de voorbereiding van de herinrichting is een klankbordgroep nauw betrokken geweest om zo alle belangen te behartigen. Dit proces heeft geleid tot een eenduidig ontwerp waarbij de kwaliteit van de openbare ruimte is hersteld. 

putkast putten

Wekelijkse markt 

Omdat beide pleinen ook worden gebruikt voor de weekmarkt zijn goede energievoorzieningen een pré. Het stond vooraf vast dat deze voorzieningen obstakelvrij en dus ondergronds dienden te worden aangebracht. De gemeente heeft een uitvraag gedaan bij diverse marktpartijen. PUTkast techniek is geselecteerd als gewenste projectpartner op basis van het beste ontwerp met de meest voordelige prijs. Samen met het projectteam is dit plan geoptimaliseerd. Ook de realisatie en bedrijfsvaardige oplevering is door PUTkast techniek verzorgd.  

Dit heeft geresulteerd in meerdere PUTkasten voor de elektra- en drinkwatervoorzieningen. Over beide pleinen zijn de nodige kasten aangebracht waarmee op geringe afstand altijd een gewenst aansluitpunt voorhanden is. Doordat de bestrating over de deksels doorloopt, vallen de kasten nauwelijks op en leveren ze een bijdrage aan de fraaie beeldkwaliteit van de pleinen. Het Kerk- en Fontanusplein zijn nu ook geschikt voor andere evenementen, vertelt Vowinkel. “Denk bijvoorbeeld aan een kermis of muziekevenementen. We hebben ondergrondse voorzieningen aangelegd zodat er bijvoorbeeld toiletten aangesloten kunnen worden op het riool. Daarnaast is er ook een wateraansluiting gerealiseerd.” 
 
De flexibiliteit en het zorgvuldig meedenken tijdens de verschillende fases van de herinrichting zijn de kracht van PUTkast techniek, zo stelt Vowinkel. “De flexibiliteit is ons zeer goed bevallen. Omdat het grote pleinen zijn, moest er ondergronds veel gebeuren. Je kunt niet meteen de kasten aanleggen, omdat ze dan te lang niet worden gebruikt. Ze zijn nu in de laatste fase van de werkzaamheden aangebracht. PUTkast techniek heeft tijdens de herinrichting steeds met ons meegedacht. Zo is er tijdens de werkzaamheden besloten om een kast aan te leggen geschikt voor grotere evenementen. Dit hebben we gedaan omdat we toch wel graag de pleinen voor meer zaken willen inzetten dan alleen de wekelijkse markt of als parkeergelegenheid.” 
  
PUTkast techniek 
Wormerveer 
075 – 750 22 14  
https://www.putkast.nl/  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6, thema trends. Download hier het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »

PUTkast techniek breidt assortiment uit door overname

16 mei om 13:49 uurtimer2 min
Onlangs heeft PUTkast techniek de vertegenwoordiging van het Duitse Moser Systemelektrik overgenomen van Cuprohaag…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

16 mei om 11:52 uurtimer3 min
Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende fases opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

10 mei om 00:06 uurtimer3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de…
Lees verder »

Panoramakijker met gesproken tekst

2 mei om 17:22 uurtimer2 min
Euroscope Benelux is reeds op vele plaatsen aanwezig met panoramakijkers waarmee u al dan niet tegen betaling van…
Lees verder »
flash_onNieuws

Sfeervol stadspark in Almere

13 apr om 09:44 uurtimer3 min
Binnensteden moeten meer ruimte bieden aan water en natuur, om te anticiperen op de effecten van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Enschede wapent zich tegen wateroverlast en hittestress

31 mrt om 11:12 uur
De Overijsselse stad Enschede kampt al decennialang met wateroverlast. Deze waterproblematiek wordt grotendeels…
Lees verder »