Mobiliteitshubs as a service

zondag 3 april 2022
timer 2 min
De mobiliteitshub is hét middel om (stedelijke) gebieden in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden. Maar welke voordelen leveren mobiliteitshubs op? En hoe creëer je een mobiliteitshub?

Wereldwijd neemt de verstedelijking in rap tempo toe. Volgens de VN woont in 2050 circa 70 procent van alle mensen in stedelijke gebieden. En in Nederland woont nu al bijna de helft van de bevolking in een gebied wat qua oppervlakte 20 procent van het totaal is. Werkgevers, onderwijsinstellingen en overige voorzieningen, die gevestigd zijn in stedelijke gebieden, worden dan ook steeds lastiger bereikbaar. Een logisch gevolg is dat kritischer wordt gekeken naar het gebruik van de ruimte in stedelijke gebieden. Een groot aantal gemeenten streven naar een duurzame verandering op het gebied van mobiliteit. Na een lange afstand met de auto of trein, overstappen op de fiets of het ov voor korte afstanden. 

Op locaties waar men overstapt van het ene vervoersmiddel op het andere, moeten zogenaamde mobiliteitshubs worden gerealiseerd. Deze kunnen ervoor zorgen dat de beschikbare ruimte in en rondom steden beter wordt benut. Bovendien wordt deelmobiliteit gestimuleerd wat ten goede komt van het milieu. Maar het grootste voordeel van mobiliteitshubs zelf is dat zij gezamenlijk een netwerk zullen vormen met MaaS (Mobility-as-a-Service) als platform. Dit zal mobiliteit in het algemeen nog beter bereikbaar en betrouwbaarder maken. 

Mobiliteitshubs zullen een effectieve schakel tussen diverse vormen van mobiliteit zijn met een positieve invloed op de omgeving. Maar hoe creëer je nou zo’n mobiliteitshub? “Mobiliteit moet in eerste instantie gezien worden als dienstverlening vanuit de overheid”, aldus Gerben Hofsté van Klaver Fietsparkeren. “Het levert enorme voordelen op en niet alleen voor de eindgebruiker. Het gaat om optimale inrichting van onze omgeving. En mobiliteitshubs kunnen een belangrijke rol spelen als er steeds minder ruimte beschikbaar is. Maar dan moeten aspecten als beschikbaarheid, veiligheid en uitstraling wel voorop staan.”  

Mobiliteitshub alkmaar

Bij het stadion van AZ in Alkmaar is zo’n mobiliteitshub gerealiseerd. Kleinschalig, maar wel effectief. Doordeweeks wordt het groot aantal autoparkeerplaatsen nauwelijks benut. Maar enkele kilometers verderop beschikt het ziekenhuis over te weinig autoparkeerplaatsen. Samen met Hely (opgericht door Pon en NS) heeft Klaver op deze locatie een mobiliteitshub gecreëerd waar medewerkers van het ziekenhuis de auto kunnen parkeren bij het AZ stadion en op een deelfiets naar het ziekenhuis kunnen fietsen.  

Klaver Fietsparkeren is wereldwijd leverancier van fietsparkeeroplossingen. Voorbeelden zijn afsluitbare fietsenstallingen, fietsenrekken en (laad)lockers. Klaver werkt met meerdere partners op het gebied van mobiliteit. Zodoende kunnen organisaties ook bij het bedrijf terecht voor zakelijke oplossingen op het gebied van (deel)mobiliteit. 
  
Klaver Fietsparkeren 

Hoogeveen 
0528 - 74 52 00 
https://www.klaverfietsparkeren.nl/  

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Nieuwbouw badplaats Nieuw Kijkduin

14 nov om 09:12 uur
Bij de herontwikkeling van de Haagse familiebadplaats Kijkduin ligt de focus op duurzaamheid. Het nieuwe Kijkduin…
Lees verder »
descriptionArtikel

Marktkoopman aan het roer bij afrekenen stroom

31 okt om 08:50 uur
Stroom kan via Marktstroom op onder andere marktpleinen, evenemententerreinen en andere openbaar toegankelijke…
Lees verder »
descriptionArtikel

Straatbanken gemaakt van circulaire materialen en lokaal hout

25 okt om 11:14 uur
Velopa presenteerde op de vakbeurs Openbare Ruimte & Mobiliteit de duurzame Robust Line en de circulaire…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kop van de Noordstraat Terneuzen vernieuwd

17 okt om 16:59 uur
In Terneuzen is de kop van de Noordstraat getransformeerd naar een toekomstbestendige binnenstadstraat. Beleving…
Lees verder »
descriptionArtikel

Co-creatie in de openbare ruimte: van idee tot werkelijkheid

3 okt om 12:19 uur
Voor het ontwerp van projecten in de openbare ruimte is veel verschillende expertise nodig want er worden veel…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: VelopA

3 okt om 12:18 uur
Het straatmeubilair van de toekomst.
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Struyk Verwo Infra

3 okt om 11:55 uur
Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in de publieke bestrating. Straatbepalend in producten, oplossingen…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: STREET-STUFF!

3 okt om 11:53 uur
Ontmoet ons STREET-STUFF!-team op de beurs!
Lees verder »