Mobiliteitshubs as a service

zondag 3 april 2022
timer 2 min
De mobiliteitshub is hét middel om (stedelijke) gebieden in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden. Maar welke voordelen leveren mobiliteitshubs op? En hoe creëer je een mobiliteitshub?

Wereldwijd neemt de verstedelijking in rap tempo toe. Volgens de VN woont in 2050 circa 70 procent van alle mensen in stedelijke gebieden. En in Nederland woont nu al bijna de helft van de bevolking in een gebied wat qua oppervlakte 20 procent van het totaal is. Werkgevers, onderwijsinstellingen en overige voorzieningen, die gevestigd zijn in stedelijke gebieden, worden dan ook steeds lastiger bereikbaar. Een logisch gevolg is dat kritischer wordt gekeken naar het gebruik van de ruimte in stedelijke gebieden. Een groot aantal gemeenten streven naar een duurzame verandering op het gebied van mobiliteit. Na een lange afstand met de auto of trein, overstappen op de fiets of het ov voor korte afstanden. 

Op locaties waar men overstapt van het ene vervoersmiddel op het andere, moeten zogenaamde mobiliteitshubs worden gerealiseerd. Deze kunnen ervoor zorgen dat de beschikbare ruimte in en rondom steden beter wordt benut. Bovendien wordt deelmobiliteit gestimuleerd wat ten goede komt van het milieu. Maar het grootste voordeel van mobiliteitshubs zelf is dat zij gezamenlijk een netwerk zullen vormen met MaaS (Mobility-as-a-Service) als platform. Dit zal mobiliteit in het algemeen nog beter bereikbaar en betrouwbaarder maken. 

Mobiliteitshubs zullen een effectieve schakel tussen diverse vormen van mobiliteit zijn met een positieve invloed op de omgeving. Maar hoe creëer je nou zo’n mobiliteitshub? “Mobiliteit moet in eerste instantie gezien worden als dienstverlening vanuit de overheid”, aldus Gerben Hofsté van Klaver Fietsparkeren. “Het levert enorme voordelen op en niet alleen voor de eindgebruiker. Het gaat om optimale inrichting van onze omgeving. En mobiliteitshubs kunnen een belangrijke rol spelen als er steeds minder ruimte beschikbaar is. Maar dan moeten aspecten als beschikbaarheid, veiligheid en uitstraling wel voorop staan.”  

Mobiliteitshub alkmaar

Bij het stadion van AZ in Alkmaar is zo’n mobiliteitshub gerealiseerd. Kleinschalig, maar wel effectief. Doordeweeks wordt het groot aantal autoparkeerplaatsen nauwelijks benut. Maar enkele kilometers verderop beschikt het ziekenhuis over te weinig autoparkeerplaatsen. Samen met Hely (opgericht door Pon en NS) heeft Klaver op deze locatie een mobiliteitshub gecreëerd waar medewerkers van het ziekenhuis de auto kunnen parkeren bij het AZ stadion en op een deelfiets naar het ziekenhuis kunnen fietsen.  

Klaver Fietsparkeren is wereldwijd leverancier van fietsparkeeroplossingen. Voorbeelden zijn afsluitbare fietsenstallingen, fietsenrekken en (laad)lockers. Klaver werkt met meerdere partners op het gebied van mobiliteit. Zodoende kunnen organisaties ook bij het bedrijf terecht voor zakelijke oplossingen op het gebied van (deel)mobiliteit. 
  
Klaver Fietsparkeren 

Hoogeveen 
0528 - 74 52 00 
https://www.klaverfietsparkeren.nl/  

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

10 jan om 14:12 uur

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast…

Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »