Parken in Leiden zorgen voor groen en blauw om de stadskern

donderdag 14 april 2022
timer 4 min
Een historisch rondje om de bijna 400 jaar oude binnenstad van Leiden; met de oplevering van het Lakenpark is het Singelpark gecompleteerd tot een ring van groen en blauw om de stadskern. Blikvanger van het Lakenpark is de Bank Zonder Naam.

Het stadshart van Leiden is omsingeld door water. De 6 kilometer lange Singelgracht is de grootste nog in tact zijnde stedelijke verdedigingsgordel van Europa. In de stichting Vrienden van het Singelpark slaan burgers en gemeente de handen ineen om één continue park te ontwikkelen met internationale allure. Een groenblauwe ring om de stad, die biodiversiteit en gemeenschap nieuw leven inblazen.

Groene schakel

Het Lakenpark is onderdeel van het Singelpark en is afgelopen zomer officieel geopend. Het is een belangrijke groene schakel in de gehele keten. Een voormalig parkeerterrein en een versteend binnenplein zijn getransformeerd tot een groene oase voor buurtbewoners en wandelaars. Glooiende hellingen en een natuurlijke speeltuin nodigen uit tot spelen, tevens maskeren de hoogteverschillen de enkele overgebleven parkeerplaatsen. Het wandelpad meandert door het park en wordt geflankeerd door lineaire bankopstellingen van Streetlife met een keerwand-functie. Het park nodigt uit tot ontmoeten, rusten en spelen. Ook maakt het verbinding met de bijzondere geschiedenis van deze plek en roept gevoelens van nostalgie op.
bankje leiden
Deze verbinding wordt gelegd door de Bank Zonder Naam, een initiatief van de stichting Vrienden van het Singelpark. Het is een eerbetoon aan Mary Servaes-Bey, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam, die op deze plek is geboren. Geplaatst onder een monumentale boom, heeft de bank een markante uitstraling. Een aantal van de meest bekende songteksten van de Nederlandse volkszangeres is op subtiele wijze in de rugleuning gegraveerd. De beplanting rond de bank verwijst naar de tijd dat deze liedjes overal om je heen speelden. Dit bijzondere concept is hierdoor mede gefinancierd door Stichting Carolusgulden, die zich inzet voor het welzijn van ouderen. De extra lange bankopstellingen zijn ontworpen en geleverd door Streetlife. De Cliffhanger Park Banken als basismodule zijn ook geschikt om deels in maatwerk uitgevoerd te worden. Met de ontwikkeling van het Singelpark wordt toegewerkt naar een klimaatbestendige binnenstad. In het Lakenpark is een grote variëteit aan bomen en vaste planten aangeplant waardoor jaarrond een levendig beeld ontstaat. Bovenal zorgt de veelheid aan soorten voor biodiversiteit. Doordat er meer bomen zijn teruggeplaatst en 40 procent minder verharding is aangebracht, wordt ook hittestress in dit deel van de binnenstad aangepakt.

bankje leiden

Participatie

De ontwikkeling van het Lakenpark was een participatieproject, buurtbewoners van alle leeftijden brachten hun ideeën in. Zoals voor de uitdagende natuurspeeltuin en de rijke beplanting. Na realisatie wordt ook een deel van het onderhoud door de buurt op zich genomen. Alle deelprojecten van het Singelpark zijn op deze manier van de grond gekomen en verbinden niet alleen de groenblauwe infrastructuur maar ook de inwoners met elkaar en hun stad.

Meer artikelen met dit thema

Nieuw beweegplein met chillzone voor vmbo De Goudse Waarden

15 apr om 11:11 uurtimer3 min
Het logo ‘Gezonde School’ prijkt trots op de gevel van het gebouw. Werken aan gezondheid op school loont! Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Mobiliteitshubs as a service

3 apr om 21:17 uurtimer2 min
De mobiliteitshub is hét middel om (stedelijke) gebieden in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden. Maar…
Lees verder »
person_outlineBlog

Smart City, Smart Mobility, Smartphone vragen om Smart Choices

29 mrt om 11:37 uurtimer3 min
Heden ten dagen wordt alles gemeten en uitgedrukt in cijfers en euro’s. Rondje 29,04 sec, 812 bezette…
Lees verder »
descriptionArtikel

Emmeloord is multifunctionele parkeerplaats en aantrekkelijke verblijfslocatie rijker

18 mrt om 13:05 uurtimer3 min
De Deel in Emmeloord is onder handen genomen. Hierbij is de grijze omgeving opgedeeld in twee gebieden. Zo is aan…
Lees verder »

Haagse Sporttuin multifunctioneel sportcomplex

16 mrt om 12:13 uurtimer3 min
De Haagse Sporttuin Schilderswijk is na een grondige renovatie officieel heropend. Een multifunctioneel…
Lees verder »
descriptionArtikel

Urban chess populair in de openbare ruimte

31 jan om 11:02 uurtimer2 min
Schaken in de openbare ruimte is een trend. Steeds meer gemeenten en scholen plaatsen een schaakset. “Er worden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fietsrevolutie inspireert tot innovatief duurzaam fietsparkeersysteem

26 jan om 14:36 uurtimer4 min
Wie door een willekeurige stad loopt of over een schoolplein, kan er niet omheen. Geparkeerde fietsen zover het…
Lees verder »
descriptionArtikel

De buitenbank van de toekomst

20 jan om 13:42 uurtimer4 min
De aanschaf van circulair straatmeubilair is onlosmakelijk verbonden met het creëren van een duurzame,…
Lees verder »