Samen toewerken naar een hoogwaardige openbare ruimte

woensdag 29 juni 2022
timer 2 min
De openbare ruimte is van grote sociale en economische waarde voor de samenleving. Dromen laten uitkomen met beheer openbare ruimte. Dat is het ultieme doel dat Eva Duivenvoorden voor zich heeft. Maar hoe zij dit voor zich ziet? “Het draait allemaal om waarden, de waarden van beheer”, stelde Duivenvoorden tijdens NCBOR. “Die waarden kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën: intrinsieke waarden, operationele waarden, normen en ontwerpeisen.”

De verschillende categorieën gaan in een driehoek van abstract (bovenin de driehoek) naar concreter (helemaal onderin de driehoek). “Maar wat voor de ene persoon als heel concreet kan worden gezien, vindt de andere persoon wellicht weer abstract”, duidt Duivenvoorden. Ze noemt een voorbeeld: “Bij intrinsieke waarden zou je bijvoorbeeld de waarde welzijn kunnen invullen. Een operationele waarde die je hieraan zou kunnen koppelen is gezondheid, want dat gaat tenslotte hand in hand maar is toch al iets concreter dan het begrip welzijn”, zo stelt Duivenvoorden. “Vervolgens kun je bij normen invullen afdoende vitaminerijk eten, en zou je bij ontwerpeisen, het meest concrete dus, minstens twee stukken fruit kunnen invullen.” 

Waarom is deze driehoek nou zo belangrijk? “Binnen het proces van beheer gaan verschillende partijen door diverse fases heen, met allemaal hetzelfde doel maar soms toch net een andere route om er te komen. Om dit te testen zou ik graag willen dat jullie allemaal een aantal post-its pakken met daarin een waarde die je belangrijk vindt, denk hierbij vooral aan waarden die in jouw werk belangrijk zijn, waar je met beheer van de openbare ruimte aan bijdraagt. Ik ben heel erg benieuwd wat daar uit gaat komen.” 

Stuk voor stuk gingen de deelnemers van de sessie aan de slag met de post-its en werd de driehoek steeds gekleurder. Waarden als geluk en gezondheid kwamen vaak terug, ook duurzaamheid kwam regelmatig aan bod. Na een minuut of tien was het tijd om te evalueren. “Wat we zien, zoals verwacht is dat er veel dezelfde waarden ingevuld zijn, maar dat ze zeker niet allemaal in hetzelfde vakje geplaatst zijn. Een deelnemer uit de zaal had bijvoorbeeld de waarde duurzaamheid bij het onderste vakje, ontwerpeisen, geplakt. “Dit is in onze ogen namelijk de juiste keuze, omdat al onze projecten duurzaam moeten zijn en dat moeten we dus ook al doorvertalen in onze ontwerpeisen.” In de zaal klonk hier en daar wat instemmend, maar ook tegenstemmend geluid. “Duurzaamheid is natuurlijk vrij abstract, dat valt niet als ontwerpeis in te vullen, daarvoor moet je veel concretere doelen hebben.” 

“Dit is nou precies waarom deze oefening zo belangrijk is”, stelt Duivenvoorden. “Zoals ik aan het begin al zei gaan met een bouw- of ontwerpproject diverse partijen om tafel. Allemaal met uiteindelijk hetzelfde doel, maar vaak hebben ze diverse routes om uiteindelijk tot dit doel te komen. Deze driehoek kan erg goed helpen om de diverse opvattingen in kaart te brengen en uiteindelijk met elkaar tot een duidelijke overeenstemming te komen.” 

Duivenvoorden heeft onderzoek gedaan naar de verschillende categorieën waarden. Ook in haar onderzoek heeft ze diverse personen en partijen de driehoek laten invullen met voor hen belangrijke waarden ter bevordering van het beheer van de openbare ruimte. “En juist hier zagen we duurzaamheid wel degelijk als intrinsieke waarde, niet als ontwerpeis. Operationele waarden die hieraan gekoppeld kunnen worden zijn bijvoorbeeld circulariteit, biodiversiteit en milieu.” 

Uiteindelijk is de driehoek die Duivenvoorden liet zien tijdens haar presentatie vooral bedoeld om uiteindelijk op strategisch niveau, tactisch niveau en operationeel niveau tot doelen te komen en samen dat te bereiken waar je heen wilt. “Uiteindelijk is deze driehoek essentieel om dat te bereiken wat we met zijn allen willen: een hoogwaardige openbare ruimte voor iedereen.” 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe krijg je een bedrijvenpark honderd procent circulair?

31 mei om 13:37 uur
Hoewel bedrijventerreinen vaak aan de rand van de stad liggen, zijn het plekken waar inwoners veel tijd…
Lees verder »
descriptionArtikel

Met Artificial Intelligence kan veel meer dan parkeerbeheer

22 mei om 13:03 uur

Artificial Intelligence (AI) is allang geen ver-van-ons-bed-show…

Lees verder »
flash_onNieuws

Klimaatscores helpen Tilburg verduurzamen

11 mei om 13:56 uur
Tilburg wil ook in de toekomst een plek zijn waar mensen gezond en gelukkig kunnen wonen, werken en verblijven.…
Lees verder »
flash_onNieuws

Zaanstad maait natuurlijkvriendelijker en biodivers

10 mei om 19:53 uur
Zaanstad maait dit jaar natuurlijkvriendelijker en biodivers. "Door waar het kan minder te maaien, zorgen we beter…
Lees verder »
descriptionArtikel

Smart City: ‘de trein is nog niet in volle gang’ 

4 mei om 14:07 uur
Wanneer is een stad slim? Hebben we de voordelen die een slimme openbare ruimte ons kan bieden goed in beeld of…
Lees verder »
descriptionArtikel

Enschede voert proef uit met fietsvlonder

15 apr om 17:00 uur

Enschede is half april een proef gestart met een fietsvlonder. Op deze manier test de gemeente of er behoefte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Slimme looproute helpt mensen met dementie naar Gorinchems winkelcentrum

6 apr om 18:32 uur
Hoe kun je mensen met dementie een handje helpen om zich zelfstandig in de openbare ruimte te begeven? Gorinchem…
Lees verder »
flash_onNieuws

Meer inzet gemeenten gevraagd voor een veilige openbare sportomgeving

5 apr om 11:07 uur
Ruim de helft van de gemeenten richt de openbare ruimte zo in dat mensen daar veilig kunnen sporten en bewegen.…
Lees verder »