Column Ton Kooymans: Innovatie stagnatie
Veel aanbesteding beginnen nog steeds met het refereren aan een verouderd product en vervolgens de wens een soortgelijk product aan te bieden. Hierdoor wordt dus werkelijk iedere innovatie in de kiem gesmoord. Het functioneel beschrijven van een programma van eisen is zo blijkt nog altijd een groot probleem! Maar er is meer, veel meer aan de hand!
Deelname aan tenders vergt zoveel papierwerk dat het louter is weggelegd voor grote bedrijven die hele afdelingen hebben opgetuigd om reeksen van onzinnige documenten te verzorgen.
Procedures zijn helaas nog altijd belangrijker dan de producten!
Bijt je als kleine onderneming toch door de zure appel heen dan ontdek je al snel dat er zaken worden vereist die je als startend bedrijf überhaupt niet kunt ophoesten. Denk daarbij aan: minimaal x-aantal jaren actief in de branche, minimaal x-omzet, x-jaarcijferhistorie en als klap op de vuurpijl een reeks van kostbare en zinloze certificaten.
Als innovatief (meestal klein) bedrijf heb je helemaal geen tijd en bovenal geen zin om deel te nemen aan deze ‘papieren tijgerstrijd’. Je wilt off-road nieuwe wegen ontdekken en andere inzichten opdoen om te komen tot vernieuwende duurzame eigentijdse producten. Je wilt je innovatie graag introduceren terwijl de tender bewijslast verlangt van 'jarenlang goed te functioneren'.
Ondertussen gaan de grote jongens gestaag 'middle of the road' verder op de bekende vervuilende snelweg en voldoen ‘keurig’ aan de uitvraag en het aanbieden van hun verouderde producten.
Dagelijkse verspilling van maatschappelijk geld aan niet functionele producten tot gevolg!
Een stad deed onlangs een uitvraag naar 1500 fietsparkeerplaatsen met een hart op hart afstand van 375mm. Recent uitgevoerd onderzoek toont aan dat daar werkelijk geen enkele moderne fiets inpast! Ik stuur de gemeente een foto van een gelijksoortige stalling, notabene voor het betreffende gemeentehuis, die aantoont dat slechts 3 van 12 fietsen in de stalling staan. Mag ik u 20% minder stallingen aanbieden met een grotere hart op hart maat? Dat betekent 20% minder kosten en 100% bezetting van de stalling. “Nee mijnheer, want dan voldoet u niet aan de eisen! En dat van die foto vind ik niet leuk ik doe ook gewoon mijn werk”. Ja en dat is waar het structureel mis gaat!
Ton Kooymans
Dutch Bike Parking Academy.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Verkeersborden uit windturbineafval: revolutie in recycling
8 jul om 11:36 uurDe opwekking van duurzame energie groeit in hoog tempo, en dat is goed nieuws. Windmolens domineren steeds…
Duurzaamheid als bestaansrecht
27 jun om 10:59 uurAls familieorganisatie is Schréder continu bezig met het overdragen naar de nieuwe generatie. Micha de Jong…
Succesvolle vierde editie Circulaire Openbare Ruimte Congres
25 jun om 14:28 uurTevredenheid alom op het vierde Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen verzamelden zich op 19 juni…
Piketpaaltjes slaan op weg naar circulaire lichtmasten in Amsterdam
17 jun om 15:25 uurNaar voren struikelen. Zo omschrijft Hans van Bakel van de gemeente Amsterdam zijn stappen om het areaal van…
GWW-programma Building Balance en CO2-monitor in de prijzen
6 jun om 16:31 uurHet GWW-programma van Building Balance en CO2-monitor Nederland hebben bij de WOW-dag op 6 juni de WOW-prijs…
Circulair bouwen in praktijk bij brugvervanging in Gelderland
23 mei om 09:02 uurDe provincie Gelderland maakt werk van circulaire vervanging van bruggen. In Doornenburg is onlangs een fiets-…
Twee nieuwe bruggen: ook Dongen kiest voor geopolymeerbeton
21 mei om 08:32 uurHet aantal opdrachtgevers dat geopolymeerbeton toepast, stijgt en stijgt. Zelfs in een relatief kleine gemeente…
Slimme ingreep in Bergen aan Zee: fietspad verlegd naar hoger duin
15 mei om 13:03 uurNa aanhoudende wateroverlast in het duingebied bij Bergen aan Zee stond een belangrijk fietspad langdurig onder…