Fietspaden kunnen groeiplaats voor bomen stimuleren 

zondag 11 december 2022
Bomen en fietspaden willen elkaar nog wel eens in de weg zitten. Iedereen kent de fietspaden wel die door wortelopdruk van een gelijkmatig oppervlak veranderen in een gevaarlijk pad vol hobbels en scheuren. Bij een oplossing wordt vaak gekeken naar de invloed die de bomen op het fietspad hebben. EasypathⓇ draaide de zaak om en vroeg de Bomenwacht te onderzoeken welke invloed een fietspad kan hebben op de ontwikkeling van de bomen. En kwam tot verrassende conclusies.

Tekst: Mark Bos 

Bomen vervullen een grote rol in de aanpak van het klimaatprobleem, ze dragen bij aan een schone lucht en een gezonde leefomgeving. Een boom slaat CO2 op, levert zuurstof, schaduw en verbetert de bodemstructuur, zodat er meer water kan worden vastgehouden. Bovendien is elke boom een ecosysteem op zichzelf en draagt daarmee bij aan het vergroten van de biodiversiteit. Bomen zouden de ruimte moeten krijgen, zou je denken. 

Toch is dat niet vanzelfsprekend, zeker niet in de stedelijke gebieden waar de ruimte beperkt is. “Een stadsboom wordt gemiddeld 40 jaar”, vertelt onderzoeker Ronald van den Brink van de Bomenwacht, die als onafhankelijk kennispartner boomeigenaren en-beheerders ondersteunt . “En dat is veel te kort, want een boom gaat pas na die veertig jaar zijn winst brengen.” De verstening van veel binnensteden is er debet aan, maar ook als de boom wel een plek in een ontwerp krijgt, is de groeiplaats vaak te klein. 

Easypath fietspad Rijswijk

Veelgehoorde klacht 

Dat is ook het geval langs veel traditionele fietspaden, merkt menig gemeente bij of na de aanleg van een fietspad in de directe omgeving van bomen. “Dat uit zich na verloop van tijd in de wortelopdruk. Dat is een veelgehoorde klacht van bewoners en van onderhoudspartners.  Het kan leiden tot gevaarlijke situaties, terwijl het herstel van scheuren een jaarlijkse kostenpost is”, concludeerde de gemeente Haarlem, waarna ze op advies van de Fietsersbond ging experimenteren met gekoppelde betonplaten.  

Van den Brink vult aan. “We weten dat boomwortels vaak tussen de harde fundatie onder de fietspaden en de fietspadverharding heen groeien en dan het pad omhoog drukken. Dat leidt tot herstelwerkzaamheden zoals frezen, een nieuwe asfaltlaag of opnieuw straten. En uiteindelijk tot het afzagen van de wortels om in de toekomst niet weer die schade te hebben. Alleen, bij het afzagen van grote wortels ontstaat een invalspoort voor schimmels en dan loop je het risico dat je die bomen verliest. En dat willen we niet. Zeker met de klimaatadaptatie willen we die bomen zoveel mogelijk in stand houden.” 

Jim Brouwer, commercieel directeur bij EasypathⓇ bereiken die klachten met EasypathⓇ-fietspaden nooit, hij geeft de garantie af dat er geen wortelopdruk zal optreden en er daarvoor geen onderhoudskosten zijn. Brouwer vroeg zich af of de betonelementen, waarmee hij zijn fietspaden modulair laat leggen, naast goed en veilig voor de gebruiker, niet de ontwikkelingskansen voor bomen belemmerde. Hij vroeg de Bomenwacht hier onderzoek naar te doen. “Geen gemeente denkt eraan om, wanneer er problemen zijn met de wortels, te kijken of er iets aan de groeiplaats is te doen.”

Gekoppelde betonelementen en groeiplaats 

Schematisch Easypath fietspad De Bomenwacht heeft in vier gemeenten fietspaden onderzocht en kreeg drie vragen mee: wat is de invloed van de gekoppelde betonelementen op de ontwikkeling van boomwortels en is daar een verschil met traditionele asfalt-of tegelfietspaden? En welke mogelijkheden zijn er om bij de aanleg van fietspaden de negatieve effecten op bomen te verkleinen en de ontwikkelingsmogelijkheden van bomen te vergroten? 

De Bomenwacht ging in 2021 aan de slag en koos voor twee bestaande fietspaden met gekoppelde betonplaten: eentje die in 2006 in Wageningen is gelegd en eentje in Teylingen, van 2013. Daarnaast werd een traditioneel aangelegd fietspad in Haarlem onderzocht en bracht de Bomenwacht een bezoek aan een locatie waar Amstelveen een traditioneel fietspad wilde vervangen door de constructie met gekoppelde betonelementen.  

De onderzoekers voerden een groeiplaatsonderzoek uit, waarbij ze een aantal bomen beoordeelden en de bodem direct naast en onder de fietspaden onderzochten. “Hoe liggen de fietspaden er nu bij met de bomen die er langs staan, is er last van wortels, gaan die wortels eronder, hoe dik zijn die wortels, etcetera”, legt Van den Brink uit. “En hoe verschilt dat bij betonelementen en asfalt-of tegels.” Daarnaast vroegen ze de gemeenten een vragenlijst in te vullen. 

Combinatie verdichting en ruimte cruciaal 

De gekoppelde betonelementen van EasypathⓇ kwamen er goed vanaf, zowel voor de fietspaden als voor de bomen, Van den Brink vertelt waarom. “Het is een combinatie van minder verdichting en extra ruimte. Bij traditionele fietspaden is de ondergrond zwaar verdicht en laat minder water en zuurstof door. De wortels gaan die hogerop zoeken en groeien dan door de over die fundatie laag  heen. Bij gekoppelde betonelementen is die fundatie nauwelijks verdicht, omdat drukverdeling groter is en verdichten minder nodig is en water en zuurstof de ruimte krijgt.” 

Ze ontdekten dat onder de betonconstructie ruim voldoende zuurstof voor de bomen was. En dat door het toevoegen van bomenzand er de mogelijkheid is om de omstandigheden voor de bomen verder te verbeteren. “Bomenzand gebruiken neemt vier keer zoveel water op als een verdichte bodem en heeft zo een bufferende werking. Erg belangrijk in deze tijd waarin we water beter vast willen houden”. 

Het voordeel van de niet verdichte bodem en de aanwezige zuurstof en water wordt bij de betonelementen versterkt door de ruimte die de wortels naar beneden hebben. Ze hoeven hun heil niet naar boven te zoeken omdat er zuurstof en ruimte beschikbaar is om verder te groeien. Zeker in de stad is dat een voordeel: “Daar verdubbel je, met de ruimte onder de betonplaten, bijna de groeiplaats en daarmee ook de levensduur van de boom. Hoe groter de bewortelbare ruimte, hoe groter een boom kan worden en hoe langer die meegaat,” zegt Van den Brink. 

Mogelijkheid voor optimale groeiplaats 

De uitkomst verrast Brouwer. “Dat we een integrale oplossing bieden die wortel- en opdrukschade voorkomt, wisten we al. En het is mooi dat het onderzoek bevestigt dat onze fietspaden door de aanwezigheid van zuurstof, water en ruimte de bomengroei niet belemmert.” 

“Maar ik ben vooral blij met de mogelijkheid om de bomen langs een fietspad van een nog optimalere groeiplaats  te voorzien, in nieuwe maar ook in bestaande situaties. Omdat onze betonelementen modulair gelegd zijn, kun je die per stuk verwijderen om een groeiplaats waar nodig te optimaliseren, door bijvoorbeeld bomenzand toe te voegen. En dat is belangrijk in deze tijd van droogte en hittestress.” 

Easypath Nederland BV 
Zwolle 
088 - 0156 789 
www.easypath.nl

 

Easypath Haarlem fietspad

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »