Ruimte geven aan de buitenspeelgeneratie

woensdag 24 juni 2020
timer 3 min
Dave Ensberg-Kleijkers is directeur-bestuurder bij Jantje Beton. Hij roept in zijn column op om meer ruimte te geven aan de buitenspeelgeneratie.

Als deze coronacrisis iets duidelijk maakt, is dat het welzijn en de gezondheid van onze dierbaren en onszelf belangrijker is dan onze welvaart. En in het bijzonder geldt dat voor onze kinderen. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens deze aarde beter wil achterlaten dan hij deze heeft aangetroffen. Kinderen moeten kunnen profiteren van onze fouten en onze levenslessen. Zij verdienen niets minder dan het allerbeste dat wij als volwassenen hen kunnen bieden. Veiligheid, gezondheid, liefde, welzijn en geluk. Een manier om dat te bereiken, is door kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven om in de openbare ruimte te spelen.

Kinderen die nu opgroeien, spelen significant minder vaak buiten dan vorige generaties. Slechts 14% van de huidige kinderen speelt dagelijks buiten. Bij hun ouders was dat 59% en bij hun grootouders zelfs 66%, zo blijkt uit eerder onderzoek van Jantje Beton. Bovendien speelt maar liefst 15% van de huidige generatie kinderen nooit buiten. Nooit. Hier zijn verschillende redenen voor, zoals de toegenomen ‘speelconcurrentie’ van games en andere vormen van vertier achter een beeldscherm. Ook moeten kinderen steeds meer en mogen ze steeds minder; ze moeten van ouders presteren en soms zelfs excelleren. Daarom gaan ze massaal naar huiswerkbegeleiding, naar een sport- of muziekvereniging en hebben daardoor minder tijd om zich ouderwets te vervelen. En verveling is traditioneel gezien een belangrijke reden voor kinderen om lekker buiten te gaan spelen. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom kinderen van nu minder buitenspelen. Hoe minder uitdagende, veilige, groene en speelse buitenruimte er beschikbaar is, hoe minder kinderen buiten spelen.

Aan dat laatste kunnen gemeenten en andere overheden iets veranderen. Meer fysieke speelruimte creëren, ook in een dicht gebouwde stedelijke omgeving, is een kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken. Kiezen we voor maximale economische exploitatie van de spaarzame grond of kiezen we voor onze menselijke waarden? Ik hoop voor het laatste; waarden boven winst! En dus: kiezen voor maximale gezondheid, welzijn en geluk van de toekomst van ons land, de kinderen. Kinderen groeien daardoor op met minder gezondheidsklachten, meer kans op schoolsucces en simpel gesteld: ze hebben een fijnere jeugd om op terug te kijken als ze volwassen zijn. Positieve jeugd- en speelherinneringen kunnen fungeren als brandstof voor een evenwichtige, gezonde mens. Want ook onze kinderen zullen hun kinderen hetzelfde willen gunnen. Nu investeren in de ultieme buitenspeelgeneratie betekent investeren in de lange termijn van ons land en in de mensheid als geheel. Wij helpen vanuit Jantje Beton gemeenten en andere overheden en graag bij!

Dave Ensberg-Kleijkers verzorgt een keynote tijdens de Verbindingsdag Samen Spelen en Bewegen. Lees meer over dit gratis online event en meld je aan.

Meer artikelen met dit thema

Goed beheer van speelruimte begint met een goed plan

22 jul om 15:49 uurtimer3 min
De ene gemeente heeft 10 speelplekken in beheer, de ander 100 of meer dan 1000. Bureau Speelplan komt in veel…
Lees verder »

Opvallend passende uitstraling voor nieuwe woonwijk

21 jul om 12:04 uurtimer2 min
Op de Leeuweriksweide in de fraaie nieuwe wijk Beekweide in Renswoude is onlangs een bijzondere en uitdagende…
Lees verder »

Göteburg ambieert de beste regenstad ter wereld te worden

14 jul om 08:00 uurtimer5 min
In het Zweedse Göteburg regent het veertig procent van de tijd. Genoeg aanleiding voor de stad om hier gebruik van…
Lees verder »

Jantje Beton zoekt meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

5 jul om 17:33 uurtimer3 min
Jantje Beton is op zoek naar de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. De winnaar ontvangt uiteindelijk…
Lees verder »

De natuur weer in het hart van onze kinderen brengen

29 jun om 01:47 uurtimer5 min
Als programmamanager Kind en Natuur werkt Vincent van der Veen samen met een team van bevlogen collega’s en nog…
Lees verder »

'Hoe breder de stoep, hoe meer kinderen spelen'

22 jun om 00:07 uurtimer6 min
Er zijn grote zorgen over de jeugd, waarschuwt Jantje-Beton-directeur Dave Ensberg-Kleijkers. Kinderen die niet…
Lees verder »

‘We kunnen weer dromen van een mooie beurs’

21 jun om 11:41 uurtimer3 min
Beursorganisator ExpoProof heeft groen licht gekregen om op 22 en 23 september de Vakbeurs Openbare Ruimte te…
Lees verder »

Groene speeltoestellen voeren de boventoon

9 jun om 15:45 uurtimer2 min
Ondanks de corona perikelen hebben de afgelopen periode veel speeltoestellen hun weg naar projecten gevonden. Fijn…
Lees verder »