Ruimte geven aan de buitenspeelgeneratie

woensdag 24 juni 2020
timer 3 min
Dave Ensberg-Kleijkers is directeur-bestuurder bij Jantje Beton. Hij roept in zijn column op om meer ruimte te geven aan de buitenspeelgeneratie.

Als deze coronacrisis iets duidelijk maakt, is dat het welzijn en de gezondheid van onze dierbaren en onszelf belangrijker is dan onze welvaart. En in het bijzonder geldt dat voor onze kinderen. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens deze aarde beter wil achterlaten dan hij deze heeft aangetroffen. Kinderen moeten kunnen profiteren van onze fouten en onze levenslessen. Zij verdienen niets minder dan het allerbeste dat wij als volwassenen hen kunnen bieden. Veiligheid, gezondheid, liefde, welzijn en geluk. Een manier om dat te bereiken, is door kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven om in de openbare ruimte te spelen.

Kinderen die nu opgroeien, spelen significant minder vaak buiten dan vorige generaties. Slechts 14% van de huidige kinderen speelt dagelijks buiten. Bij hun ouders was dat 59% en bij hun grootouders zelfs 66%, zo blijkt uit eerder onderzoek van Jantje Beton. Bovendien speelt maar liefst 15% van de huidige generatie kinderen nooit buiten. Nooit. Hier zijn verschillende redenen voor, zoals de toegenomen ‘speelconcurrentie’ van games en andere vormen van vertier achter een beeldscherm. Ook moeten kinderen steeds meer en mogen ze steeds minder; ze moeten van ouders presteren en soms zelfs excelleren. Daarom gaan ze massaal naar huiswerkbegeleiding, naar een sport- of muziekvereniging en hebben daardoor minder tijd om zich ouderwets te vervelen. En verveling is traditioneel gezien een belangrijke reden voor kinderen om lekker buiten te gaan spelen. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom kinderen van nu minder buitenspelen. Hoe minder uitdagende, veilige, groene en speelse buitenruimte er beschikbaar is, hoe minder kinderen buiten spelen.

Aan dat laatste kunnen gemeenten en andere overheden iets veranderen. Meer fysieke speelruimte creëren, ook in een dicht gebouwde stedelijke omgeving, is een kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken. Kiezen we voor maximale economische exploitatie van de spaarzame grond of kiezen we voor onze menselijke waarden? Ik hoop voor het laatste; waarden boven winst! En dus: kiezen voor maximale gezondheid, welzijn en geluk van de toekomst van ons land, de kinderen. Kinderen groeien daardoor op met minder gezondheidsklachten, meer kans op schoolsucces en simpel gesteld: ze hebben een fijnere jeugd om op terug te kijken als ze volwassen zijn. Positieve jeugd- en speelherinneringen kunnen fungeren als brandstof voor een evenwichtige, gezonde mens. Want ook onze kinderen zullen hun kinderen hetzelfde willen gunnen. Nu investeren in de ultieme buitenspeelgeneratie betekent investeren in de lange termijn van ons land en in de mensheid als geheel. Wij helpen vanuit Jantje Beton gemeenten en andere overheden en graag bij!

Dave Ensberg-Kleijkers verzorgt een keynote tijdens de Verbindingsdag Samen Spelen en Bewegen. Lees meer over dit gratis online event en meld je aan.

Meer artikelen met dit thema

Spray Park onmisbaar in slimme openbare ruimte

5 mei om 15:59 uurtimer2 min
Kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot water. Spetteren, verplaatsen van water en verleggen van stromen…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Kortrijk heeft eerste klimaatspeelplaats van België

15 apr om 08:00 uurtimer2 min
Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk heeft de allereerste Klimaatspeelplaats van België. Het stenen schoolplein is…
Lees verder »

‘Speelbranche moet gezamenlijk streven naar circulaire speelplekken’

25 mrt om 00:00 uurtimer3 min
Elise Weegels (Speelplan) en Vincent Verbeek (Gemeente Alphen aan den Rijn) komen tijdens de Verbindingsdag…
Lees verder »

‘Ons doel is om in 2025 alleen nog maar circulaire ondergronden te leveren'

23 mrt om 00:00 uurtimer5 min
“Onze corebusiness is het leveren, installeren en onderhouden van ondergronden, dat doen we zo duurzaam mogelijk.…
Lees verder »

Circulaire speellocaties zijn in Almere de norm

18 mrt om 00:00 uurtimer3 min
De gemeente Almere maakt werk van circulaire speellocaties. Circulair aanbesteden is de norm geworden en de…
Lees verder »

Speelplekken die goed worden gebruikt, dat is pas duurzaam

11 mrt om 00:00 uurtimer3 min
Boomstam hier, zwerfkei daar en om niet te vergeten de rioolbuizen en hergebruikte tegelmuurtjes. Natuurlijke,…
Lees verder »

De beweegvriendelijkheid van de Omgevingswet

11 feb om 00:00 uurtimer7 min
De invoering van de Omgevingswet biedt meer dan genoeg kansen voor het stimuleren van de beweegvriendelijke…
Lees verder »