Nieuws

Plaatsing openbare toiletten door Zeiknota blijkt effectief

Bijna 75.000 euro aan boetes voor wildplassers én nog eens zeven zelfreinigende toiletunits in de openbare ruimte erbij. De handhaving van de Zeiknota, een stedelijke visie op toiletvoorzieningen in Rotterdam, boekt succes.

In september 2017 werd de eerste zelfreinigende toiletunit in Rotterdam geopend, een direct gevolg van de Zeiknota. Daarna volgden nog twee units en ook in 2018 worden er zeven geplaatst in de openbare ruimte. Dit betreffen allemaal zogeheten 'revolving toiletten'. Dat is de nieuwste techniek waarbij het toilet feitelijk bestaat uit twee toiletpotten, waarvan er 1 in gebruik en 1 in onderhouds/schoonmaakruimte.En die toiletten draaien/wisselen steeds. Daardoor is wachttijd van reiniging maximaal 18 seconden. Op woensdag 14 maart wordt de eerstvolgende geplande toiletvoorziening op de Binnenrotte geplaatst. Omdat er veel omwonenden op de voorziening uitkijken, wordt de unit voorzien van een sedumdak. "Daarnaast zijn we in gesprek met horecagelegenheden en parkeergaragehouders voor alternatieve toiletlocaties," aldus wethouder Eerdmans van onder andere Handhaving en Buitenruimte. "Hoe meer toiletvoorzieningen in de stad hoe beter."

De noodzaak voor openbare toiletten is op meerdere plekken te zien, wat eind vorig jaar een discussie over vrouwelijke wildplassers opleverde. In dat kader ontwierp het Amsterdamse architectenbureau Studio Selva een nieuw openbaar toilet. De boete voor wildplassers bedraagt in de gemeente Rotterdam 140 euro. Eerdmans: ''Wildplassen is een grote ergenis, zeker als dat onder je raam gebeurt. Daarop handhaven we. Maar moet je als gemeente ook voldoende toiletvoorzieningen bieden in de openbare ruimte. Daarin voorziet de Zeiknota.'' 

 

Deel dit artikel