Nieuws

Zeiknota resulteert in zelfreinigende toiletunit

In het Roel Langerakpark in Blijdorp is de eerste zelfreinigende toiletunit in Rotterdam geopend. De nieuwe unit is maatregel die voortkomt uit de Zeiknota, een stedelijke visie op toiletvoorzieningen in de stad.

De zelfreinigende toiletten worden ook nog op andere locaties geplaatst, onder meer in parken, het centrum, toeristische plekken en bij het strand. De gemeente Rotterdam wil elke bewoner en bezoeker de gelegenheid geven om gebruik te maken van een openbaar toilet.


Rotterdam breidt het aanbod uit. De komende vier jaar komen er op verschillende locaties 15 zelfreinigende units. “Bij een wereldstad met toenemende bezoekers, horen voldoende kwalitatief goede toiletvoorzieningen. Maar ook in de parken zijn deze voorzieningen gewenst. Met deze zelfreinigende unit hopen we bezoekers tegemoet te komen.”

Bredere aanpak

Naast uitbreiding van voorzieningen, worden in de stedelijke visie ook andere maatregelen voorgesteld. Bijvoorbeeld het stimuleren van horeca en winkels om hun toilet beschikbaar te stellen. Ook wordt de vervuiling van wildplassen, vooral in de avond en nachtelijke uren in uitgaansgebieden, aangepakt. Verder moet de bewegwijzering naar openbare toiletten  verbeterd worden. Rotterdam staat open voor particuliere initiatieven en gaat zo gezamenlijk aan de slag om openbare toiletvoorzieningen te verbeteren.

Deel dit artikel