Nieuws

Studio ontwerpt openbaar toilet, ook voor vrouwen

Na de recente discussie over de vrouwelijke wildplasser heeft het Amsterdamse architectenbureau Studio Selva op eigen initiatief een oplossing bedacht. Een nieuw openbaar toilet toegankelijk voor iedereen: de Krul 2.0.

“Dat wil zeggen: niet alleen toegankelijk voor mannen en vrouwen, maar ook rolstoeltoegankelijk en uitgerust met een verschoontafel. Ook door de toename van toeristen in de binnenstad is er een grotere behoefte aan openbare toiletten ontstaan”, verklaart Johan Selbing van Studio Selva.

Iets grotere krul 

De basis van de Krul 2.0 is het bekende ontwerp van Dienst Publieke Werken. De krul is iets groter gemaakt, maar niet meer dan noodzakelijk. Er is een dak, een deur en verlichting toegevoegd en aan de buitenkant van de eerste schets is een wastafel/drinkfontein geplaatst. “De typische perforaties zijn ook hier toegepast, maar ter behoefte van ventilatie en veiligheid”, vertelt Selbing. “We vonden een technisch eenvoudig ontwerp interessanter dan een duurdere hi-tech oplossing. Dit beperkt de kosten en sluit aan bij de bestaande, eenvoudige, maar voor Amsterdam zo unieke krullen”, besluit de ontwerper.

 

Of de Krul 2.0 in de toekomst ook daadwerkelijk wordt geplaatst, is nog maar de vraag.


Deel dit artikel