Nieuws

Natuurlijke daktuinen op industriële gebouwen

Groene daken staan volop in de belangstelling. Op Strijp S (Eindhoven) heeft Buro Lubbers twee parken gerealiseerd boven op de gerenoveerde Philips-fabrieken Anton en Gerard. Hier kan men op 34 meter hoogte wandelen door een echt berkenbos en een weelderige vlindertuin

Natuurlijke daktuinen op industriële gebouwen

 

Voor het eerst deze zomer kunnen de bewoners in hun eigen dakpark barbecueën met spectaculair uitzicht op de stad. Een innovatief voorbeeld van landschapsarchitectuur op hoogte.

Groene buitenkamer op het dak

De dakparken bevinden zich op twee imposante rijksmonumenten die zijn getransformeerd tot hippe woon- en werkgebouwen. De (dak)constructie van de gebouwen is geschikt gemaakt voor het grondpakket en de watervoorziening die nodig zijn voor het creëren van een echt parklandschap. Bijzonder is dat de constructieve en technische onderdelen onzichtbaar zijn weggewerkt en visueel afgestemd op de architectuur. Ondanks de extreem artificiële omstandigheden op het dak, krijgen de parken hierdoor een zo natuurlijk mogelijke uitstraling en belevingswaarde. Dit natuurlijke imago wordt bovendien versterkt door hoge pioniersbeplanting, die al vanaf het prille begin een heel eigen, intieme wereld creëert boven de stad. De berken op Gerard zullen uitgroeien tot zeven meter en al van ver een groen baken vormen aan de Eindhovense skyline.

Verschillend maar toch familie

Net zoals hun naamgevers, de broers Anton en Gerard Philips, tonen de daktuinen onderlinge verschillen en zijn ze tegelijkertijd familie. Variatie in plattegrond, beplanting en materialisering geven Anton en Gerard een eigen identiteit. Zo herkennen we Anton aan zijn uitbundig bloeiende beplanting en toepassing van hout; Gerard aan het berkenbos en het cortenstaal.

Tweede huiskamer

In beide tuinen slingeren door het groen informele wandelpaden die terrassen en plateaus met elkaar verbinden. De plekken met het beste uitzicht over de stad hebben uitkragende terrassen met stoere tafels en banken in de zon. Een mooie plek voor een zomers etentje. In het schaduwrijke groen bevinden zich kleinere, beschutte zitplekken, waar men rustig een boek kan lezen of iets drinken bij de ondergaande zon. Een pantry, goed leeslicht, toiletten en elektriciteitsaansluitingen maken de tuinen voor de loftbewoners tot een tweede huiskamer.

Opgetild landschap

De daktuinen zijn de eerste resultaten van een strategie die Buro Lubbers ontwierp voor het creëren van een opgetild groen stadslandschap op Strijp S. De strategie is om al tijdens de transformatiefase van het gebied onbenutte ruimten op daken, al dan niet tijdelijk, in te richten als groene verblijfs- en gebruiksplekken en ook gevels, leidingstraten, hijsbalken en trappen te laten begroeien met planten. De gebiedstransformatie van het voormalige Philips-industrieterrein Strijp S won onlangs de Gulden Feniks 2013.

 

Deel dit artikel