Nieuws

Jongeren minder agressief door groene omgeving

Jongeren die opgroeien met natuur om zich heen worden minder agressief. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southern California. Het maakt niet uit of het gaan om een groot bos of slechts een stadspark, de voordelen van openbaar groen zijn evident.

Al vaker is de invloed van natuur onderzocht. Kinderen worden er rustiger van en presteren beter op school. Volwassenen vinden rust en troost in de natuur. Nu blijkt uit onderzoek van de University of Southern California dat tieners uit de stad die opgroeien met meer groene ruimte om zich heen minder kans maken om agressief te worden.

 

De onderzoekers volgden 1287 jongvolwassenen tussen 2000 en 2012. Ze waren afkomstig uit 640 families uit de regio Los Angeles en hadden verschillende achtergronden. Met satellieten werd de groene ruimte in de buurt van de jongeren in kaart gebracht. Hun ouders vulden gedurende de onderzoeksperiode gegevens in over het gedrag van hun kinderen. De resultaten zijn verbluffend.

 

Aanwezigheid van groene ruimtes in een straal van 1.000 meter om de woningen heen werd geassocieerd met een vermindering in agressief gedrag. Het voordeel van een toename in vegetatie zoals we dat vaak zien in stedelijke omgevingen stond gelijk aan ongeveer 2 tot 2,5 jaar in het volwassen worden. Socio-demografische factoren (o.a. leeftijd, geslacht, ras/etniciteit en socio-economische status) en wijkkwaliteiten hadden geen invloed op deze associaties.

 

De komende editie van BuitenSpelen staat in het teken van stadskinderen. Deze editie ontvangen? Word dan nu lid. Bekijk hier de voordelen.

 

Lees het hele artikel van Katherine Martinko op de website van Child in the City

Deel dit artikel