De stoep als openluchtcafé

donderdag 8 februari 2018
timer 3 min
De stoep als publieke huiskamer, waar jij je buren beter leert kennen. Dat is het idee achter het ‘BankjesCollectief’. Initiatiefnemer Jesse Jorg (35) vertelt.

De Amsterdammer is een sociale ondernemer die zich vooral met stedelijke projecten bezig houdt. Eén daarvan is het BankjesCollectief en heeft als doel om ontmoetingen tussen mensen te stimuleren. Het bestaat sinds 2014 en het aantal deelnemers dat via dit platform bestaande en nieuwe bankjes onder de aandacht brengt, groeit volgen hem gestaag. ‘’Het idee stoelt op ervaringen in Bangkok, waar ik een poosje met mijn vriendin en mede-initiatiefnemer heb gewoond. Daar is heel veel leven in het straatbeeld, vooral dankzij de aanwezigheid van voedselkraampjes. Terug in Nederland viel het mij op hoe rustig het hier op straat is. Terwijl de stoep de perfecte ontmoetingsruimte is. Op de stoep kom je iedereen tegen: van roddeltantes tot buurtjochies, van vluchtelingen tot yuppen en expats tot gezellige oma’s. Door bankjes te plaatsen stimuleer je dat al die verschillende mensen uit je buurt elkaar gaan ontmoeten en daarmee uit hun eigen bubbel komen.’’

Kloof

Het wordt volgens Jorg namelijk steeds minder vanzelfsprekend om mensen uit een andere leefwereld te ontmoeten. ‘’Helaas leven de buurtbewoners vaak langs elkaar heen en is verbinding niet vanzelfsprekend. De kloof tussen arm en rijk is de afgelopen jaren gegroeid, net als die tussen hoog en laag opgeleiden en tussen allochtone en autochtone bewoners. We communiceren bovendien steeds meer online, een ontwikkeling die de aloude ontmoeting op straat steeds meer onder druk zet. Er is daardoor minder empathie.’’ Alle reden het tij te keren. "Meer onderling contact in de buurt leidt namelijk ook tot meer hulp, vertrouwen én geluk.’’ Maar waarom de stoep en bijvoorbeeld geen bejaardensoos of wijkcentrum als ontmoetingsplek? "De stoep kent geen drempel of doelgroep. In dat soort ruimtes zou ik persoonlijk niet zo gauw komen. De straat is privé noch publiek. Het is een hybride ruimte voor iedereen. De bankjes zijn vaak een katalysator, het contact krijgt vaak een vervolg. Dit heeft al geleid tot oprichting van een bandje en zelfs de geboorte van een baby." De bankjes zijn via de initiatiefnemers verkrijgbaar. "We laten ze zelf ontwerpen via ontwerpbureau Overtreders W en ze worden gemaakt in Heiloo door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met zo min mogelijk schroeven en een spanband, een stoer uiterlijk. Behalve bankjes kun je ook denken aan planten, een mini-bieb, alles om contact te maken."


Wil je meer horen over het bankjescollectief? Jesse spreekt tijdens het congres Happy Mobility op 14 maart a.s. Meer info vindt u op www.happymobility.nl.

Meer artikelen met dit thema

‘Je ziet ons vooral op plaatsen waar opdrachtgevers iets opvallends willen creëren’

17 mei om 14:55 uur
METTEN Stein+Design ontwikkelt hoogwaardige en duurzame betonstenen voor de openbare ruimte. Bij het Duitse…
Lees verder »

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Ruinen zet met kwaliteitsimpuls centrum weer op de kaart

10 mei om 13:13 uur
Ruinen weer op de kaart met een bruisend en vitaal centrum. Met deze doelstelling is gemeente De Wolden, waar…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Apeldoornse klimaatstraat is gereed

23 apr om 08:00 uurtimer2 min
De klimaatstraat in Apeldoorn is gereed. Zo is er een Marktstroom door het centrum, een wadi en meer groen in het…
Lees verder »

Stappenplan klimaatadaptie en energietransitie

22 apr om 08:00 uurtimer4 min
In 4 stappen een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie en energietransitie. Tijdens het opstellen van een…
Lees verder »

Omgevingsvisie gemeente Assen; groen, toegankelijk, ontspannen en veilig

14 apr om 08:00 uurtimer2 min
Het college van B&W van de gemeente Assen heeft de Omgevingsvisie 2040 gepresenteerd. Het doel is om wat Assen…
Lees verder »