Nieuws

Opmars wildbreien in openbare ruimte

Opmars wildbreien in openbare ruimte Wildbreien, of knit grafitti, lijkt bezig aan een opmars in Nederland. Bij dit uit de VS afkomstige concept worden bomen, kunst of straatmeubilair in de openbare ruimte versiert met vrolijke breisels. Steeds vaker worden in ons land tentoonstellingen georganiseerd of worden spontane acties opgetuigd.

Opmars wildbreien in openbare ruimte

{igallery 246}

Fotomateriaal: www.wildbreien.nl

Opmars wildbreien in openbare ruimte

Wildbreien, of knit grafitti, lijkt bezig aan een opmars in Nederland. Bij dit uit de VS afkomstige concept worden bomen, kunst of straatmeubilair in de openbare ruimte versiert met vrolijke breisels. Steeds vaker worden in ons land tentoonstellingen georganiseerd of worden spontane acties opgetuigd.

Grootste tentoonstelling wildbreien


Dit voorjaar was er in Artis de tentoonstelling Artis is wild! te bewonderen. Ruim 300 enthousiaste vrijwilligers en kinderen uit het hele land hebben meegebreid aan de grootste wildbrei (knit graffiti) tentoonstelling in Nederland. De standbeelden, brugleuningen, hekken, bomen, dinosaurusbeelden, de muziektent en de boedha’s waren voorzien van vrolijke, wollige jasjes.

Recente Wildbrei acties


In het centrum van Wijchen vierde KunstPostWijchen, de tijdelijke expositieruimte in het oude postkantoor, onlangs zijn eerste verjaardag door vrijwilligers en bevriende kunstenaars op straatmeubilair en kunst breiwerkjes aan te laten brengen. Zo meldt de Gelderlander. Tijdens KEIK Harlingen, Kunst Evenement In en om de Kerk, was er onder meer een wildbrei-route aangelegd met bijvoorbeeld lantarenpaaljasjes en versiersels om bomen en hekken. Een zelfde soort route werd eind dit voorjaar in Harderwijk opgetuigd. Verschillende locaties in de binnenstad zijn van de één op de andere dag ingepakt en versierd met breiwerken. Bomen, lantarenpalen en openbare kunstwerken kregen een kleurig jasje, met als doel voorbijgangers te verrassen en ze een glimlach op het gezicht te bezorgen.

Wat is Wildbreien


Wildbreien, in het Engels knit graffiti of yarn bombing genoemd, is een vorm van graffiti waarbij niets wordt aangetast, het is dus niet strafbaar. De trend is overgewaaid uit Texas (VS) waar 'Knitta Please' in 2004 als eerste geheime breigenootschap is begonnen met het inpakken van paaltjes, hekjes en andere openbare plekken. De Nederlandse schrijfster Francine Oomen heeft de trend in Nederland opgepakt met haar website www.wildbreien.nl. Doel van de bezigheid is simpelweg de openbare ruimte op te fleuren en mensen op te vrolijken. Daanaast is er tevens een soort spelelement: hoe lang blijft het kunstwerk zitten en hoeveel mensen zien het of leggen het vast?

B

ekijk hier een video over de opkomst van Wildbreien:

http://www.youtube.com/watch?v=2auNHqqZGxs

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel