Nieuws

Leerlingen ontwerpen 'Cool Nature' Tiel

Leerlingen ontwerpen 'Cool Nature' speelplek Tiel Leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool-locatie centrum in Tiel gaan hun ideeën voor een natuurspeelplek vormgeven. Dit doen zij voor de nieuwe 'Cool Nature' speelplek die de gemeente, mede dankzij subsidie van de provincie Gelderland gaat aanleggen op de voormalige vuilstort op de Vijverberg.

Leerlingen ontwerpen 'Cool Nature' Tiel


Vuilstort wordt natuurspeelplek


Steeds meer kinderen zitten achter de computer en voor de televisie. Buiten spelen is steeds minder populair en kan ook niet overal. Daarom wil de gemeente, met het Cool Nature (subsidie)programma van de provincie Gelderland, een avontuurlijke en natuurlijke Cool Nature plek maken waar kinderen kunnen spelen, bewegen en leren. De voormalige vuilstort op de Vijverberg, in de hoek tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en Echteldsedijk aan de rand van Tiel Oost, is geselecteerd als locatie. Het wordt een multifunctioneel park waarbij de thema’s spelen, leren, educatie, bewegen en energie centraal staan. Het park gaat 180.000 euro kosten, waarvan de provincie de helft betaald.


Leerlingen en kinderen betrekken bij ontwerp


In opdracht van de gemeente ontwerpen studenten van de Hogere Agrarische School de 'Cool Nature' plek. Hiervoor schakelen zij de hulp in van de leerlingen van de basisscholen in de wijk. Daarnaast maken de studenten ook een ontwerp voor het hele park. Hierbij wordt rekening gehouden met de ideeën, die bewoners enkele jaren geleden hebben aangegeven. Kinderen zijn voor groot belang voor het gebruik van het park en de 'Cool Nature' plek; om ervoor te zorgen dat zij er ook echt gaan spelen, bewegen en leren, is het belangrijk om kinderen uit de wijk te betrekken bij het maken van het ontwerp.


Cool Nature project


Het project 'Cool Nature' is onderdeel van het klimaatprogramma 'Aanpakken en Aanpassen' van de provincie Gelderland. 'Cool Nature' levert een bijdrage aan klimaat- en hittebestendige steden en dorpen én realiseert mooie speelnatuur voor kinderen. Behalve dat kinderen er kunnen spelen, kunnen scholen en andere organisaties er gebruik van maken om educatieve programma's te verzorgen.

Werkzaamheden


In 2011 is de sanering van de Vijverberg afgerond. Er is een laag van 1 meter schone grond aangebracht op de berg. Volgend jaar start de gemeente met de aanleg van een deel van het park en de realisatie van de 'Cool Nature' plek. Wethouder Verspuij is erg blij met de komst van het park. “Groen is in Tiel-Oost schaars. Dit park is daar dus extra welkom. Het is een geweldige aanwinst voor de wijk maar ook voor heel Tiel”. Het park wordt een belangrijke plek voor praktisch natuur en milieuonderwijs. Het is de bedoeling dat in het lesprogramma van de basisscholen regelmatig bezoeken aan het Cool Naturepark worden opgenomen. Ook voor de naschoolse opvang kan het park een fijne verblijfsplek worden.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel