Nieuws

Glow meet hoe de hersenen reageren op licht

Hoe reageren mensen op licht? Wat doet het met hun gedrag en beleving? Die vragen zijn leidend bij het onderzoek dat tijdens Glow wordt uitgevoerd in het Emmadistrict. Daarvoor worden speciale virtual-realitybrillen gebruikt waarin beelden van een fictieve kathedraal worden geprojecteerd. De hersengolven worden gemeten via neurofeedback.

Licht bepaalt of iemand de openbare ruimte ervaart als een stedelijke jungle met gevaarlijke tijgers of juist als een plek voor ontspanning en ontmoeting. Volgens lichtontwerper Ellen de Vries van Het Lux Lab, één van de initiatiefnemers, moet dat gegeven al meegenomen worden in het ontwerpproces. “Niet de richtlijnen moeten het uitgangspunt zijn, maar de gewenste sfeer. De uitkomsten wil ik daarvoor gaan inzetten.”

Feeërieke kathedraal

Tijdens Glow krijgt een beperkt aantal bezoekers (ongeveer 400) de bril op. Wie de bril draagt ziet soms een feeërieke kathedraal en op het volgende moment een sinistere en intussen wordt de hersengolfactiviteit gemeten. De bezoekers die niet deelnemen aan de meting, krijgen de gemiddelde resultaten te zien.

Kosten besparen

Voor het experiment werkt Het Lux Lab samen met VR Mamaproducties, een ontwerpbureau voor Virtual Reality en neurofeedback. De Vries: “Op deze manier ontwikkelen we een objectieve en controleerbare methode waarmee gemeenten en grotere organisaties uiteindelijk kosten kunnen besparen. Als de openbare ruimte op de juiste manier verlicht wordt, is de sfeer beter, zijn er minder incidenten en voelen mensen zich veiliger.”

Meer informatie

Glow – lichtkunstfestival Eindhoven

Deel dit artikel