Nieuws

Luchtbellenscherm zuivert Amsterdamse grachten

Amsterdam beschikt nu over de eerste Bubble Barrier in de stad, geplaatst in het Westerdok. Het is een luchtbellenscherm dat klein, zwevend plastic uit het water haalt. Hierdoor kan dit plastic niet meer in de Noordzee terecht komen.

Plasticdeeltjes zijn nog te vaak terug te vinden in de natuur. Dieren eten het op en het komt terecht in het drinkwater. Het is dus schadelijk voor milieu, dieren en mensen. Boten van Waternet schepen per dag zo'n 3500 kilo afval uit het Amsterdamse water. Veel afval hiervan is plastic, dat op of direct onder het wateroppervlak blijft drijven. Jaarlijks gaat het om zo'n 42000 kilogram.

De hele dag door zuiveren

Voor dat kleinere drijvende plastic is nu een oplossing gevonden: de Bubble Barrier. Dit scherm werkt 24/7 en is niet hinderlijk voor scheepvaart en vissen. Door dit luchtbellenscherm verdwijnt het kleine plastic van het wateroppervlak en blijft het water mooi schoon. Het scherm is de afgelopen jaren uitvoerig getest. 


Het plastic dat via het luchtbellenscherm wordt opgevangen, wordt naderhand onderzocht: waar komt het vandaan en hoe gevaarlijk is het? In de hoofdstad is nu een onderzoek gaande dat het effect van de Bubble Barrier test op nog kleinere stukjes plastic. Bekijk hieronder de werking van het scherm in een interessante video. 

 

 

 

Deel dit artikel