Nieuws

Grootschalige intelligente openbare verlichting Eemnes

In Eemnes is het startsein gegeven voor het project Verduurzaming Openbare Verlichting. In de komende drie maanden zal de helft van de openbare verlichting vervangen worden door led en voorzien van intelligente besturing.

Ledarmaturen, intelligente OVL-besturing en eigendoms- en onderhoudsafspraken die passen bij de nieuwe situatie. Zo draagt Eemnes bij aan de klimaatdoelstellingen uit het Energieakkoord én wordt een substantiële financiële besparing bereikt. De gemeente is uiterst tevreden over deze aanpak. Dat geldt ook voor CityTec-directeur Geert Meijer. Want die heeft tijdens de VNG-Energietop, begin dit jaar, de publieke belofte gedaan om nog dit jaar in minstens één gemeente de mijlpaal van 50 procent intelligent gemaakte duurzame OVL te behalen. Geert Meijer: “Van de combinatie LED en intelligente OVL besturing, in dit geval het systeem Luminizer, is op papier gemakkelijk een sluitende business case te maken, die recht doet aan klimaat- en budgetdoelstellingen. Maar pas bij een zekere schaalgrootte tellen de resultaten op alle fronten echt aan. En dat is hard nodig als we met elkaar de doelstellingen op OVL-gebied uit het Energieakkoord willen halen.”  Door het project dat nu start, haalt Eemnes de OVL doelstellingen voor het jaar 2020 uit het Energieakkoord in 2016 al ruimschoots. 


Buurtparticipatie

Eemnes heeft in samenwerking met CityTec veel energie gestoken in buurtparticipatie. Inwoners van Eemnes die zijn aangesloten bij de verschillende Buurtteams in de gemeente, hebben een stevige inbreng gehad: ze hebben per buurt zelf een armatuur gekozen.

Deel dit artikel