Nieuws

Guerrilla gardening in openbaar groen

Er zijn guerrillagroepen actief in Nederland die tijdelijk groen planten op braakliggende terreinen en saai gemeentegroen trachten op te vrolijken. In Amersfoort ‘vecht’ het Groenlegioen, in Haarlem het 'landschape repair team' van bureau HOSPER. 

Guerrilla gardening in openbaar groen


Guerrilla gardeners


Ook uitgekeken op braakliggende terreinen en saai gemeentegroen bij jou in Amersfoort, maar heb je geen geduld om op de gemeente te wachten? Dan kan je vanaf nu aansluiten bij het Groenlegioen; de ‘guerrilla gardeners’ van Amersfoort.


Bloemen en eetbare planten


In de week van ‘7 days of inspiration’ maakt het Groenlegioen de stad groener en ‘eetbaarder’. Donderdag 3 maart is het legioen op verschillende plekken in de stad actief. De bedoeling is om braakliggende terreinen en saaie gemeentetuintjes, met hulp van inwoners, op te vrolijken met bloemen en (eetbare) planten. Kijk voor meer informatie over de actie op  www.hetgroenlegioen.wordpress.com.


Actie bureau HOSPER


Het ‘landscape repair team’ van bureau HOSPER heeft de stad Haarlem op 10 januari van dit jaar een verrassend ‘cadeau voor de tussentijd’ geschonken. Het bureau heeft op eigen initiatief 25 populieren geplant op het terrein Oostpoort nabij het treinstation van Haarlem Spaarnwoude. Als gevolg van de crisis lag het terrein voorlopig braak.


Investering in tijdelijk groen


HOSPER is van mening dat dit soort terreinen vragen om een tijdelijke invulling of een voorinvestering in de openbare ruimte die stedebouwkundige ontwikkelingen stimuleert. Hoe bewoners en gemeente hebben gereageerd op deze sympatieke actie is nog onbekend.


Guerrilla Gardening


Het fenomeen Guerrilla Gardening bestaat al zo’n 30 twintig jaar en is het aanleggen van een tuin op een plek waar het officieel niet mag. Bijvoorbeeld een stuk land wat al lang braak ligt en waar de geplande nieuwbouw uitblijft, of een boomsingel of bloembak die leeg is. GroenLinks een groot voorstander van de guerrilla initiatieven en promoot het dan ook.


Wereldwijd fenomeen


Over heel de wereld leuken buurtbewoners rommelige plekken op met ‘illegale’ beplanting. Zo zijn er in de VS vuilnishopen begroeid met tomatenplantjes. Een van de bekendste guerrilla gardeners is de Brits Richard Reynolds; via zijn site www.guerrillagardening.org zijn verschillende gardening acties te volgen, van Frankrijk tot Botswana.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel