Nieuws

Kunstwerk met lampionnen voor entree Albert Cuyp Markt

Op initiatief van de ondernemersvereniging Albert Cuyp wordt voor de entree van de markt een opvallende entree gemaakt. Op die manier hopen de ondernemers dat de markt nog meer bezoek trekt.

Het kunstwerk wordt gemaakt door Hester van Dijk en Reinder Bakker van het kunstenaarsduo Overtreders W. Het is een stalen constructie waaraan 258 lampionnetjes komen te hangen, één voor elke kraam. “Met behulp van zonlicht leggen we de contouren van een karakteristiek product van iedere kraam vast op lichtgevoelig papier. Uiteindelijk maken we er 258 lampionnen van, één voor elke kraam. Gespannen tussen beide gevelwanden van de Albert Cuypstraat vormen deze lampions een feestelijke, luchtige poort die de entree van de markt monumentaal markeert. Doordat de lampions de kenmerkende blauwe kleur van lichtgevoelig papier hebben, harmonieert de poort overdag met de hemel. ’s Avonds en bij somber weer lichten ze subtiel op. Zo ontstaat een krachtig beeld met alles wat er op de markt te koop is."


"Het idee aan kunst in de openbare ruimte is dat mensen het zien, maar ook, in dit geval, dat het een plek markeert", zegt Sebastiaan Capel, voorzitter van de bestuurscommissie in Zuid. "De toegang van de Albert Cuyp vanaf de Van Wou krijgt hiermee meer een identiteit."Bron: Gemeente Amsterdam

Deel dit artikel