Nieuws

Succes gemeente Leeuwarden in strijd tegen de berenklauw

Het was lange strijd met de berenklauw. Allerlei pogingen werden ondernomen om de bijna onverwoestbare invasieve plantensoort uit het straatbeeld van Leeuwarden te weren. Maar de Buitendienst van de gemeente Leeuwarden heeft nu dé manier gevonden om de plant te bestrijden.

Van maaien voor de bloei tot schapen die de berenklauw eten. Verwoede pogingen werden ondernomen om de plant te ‘verjagen’. Met weinig succes. Vaak binnen een jaar stonden er, door verspreiding van het zaad, alweer zoveel planten dat het voor niets leek. Tijd voor een drastische aanpak vond Jan Wester van Buitendienst Leeuwarden.

Speciale boor

Wester heeft een speciale boor ontwikkeld met een lange punt die de berenklauw precies in het hart van de wortel raakt. De wortel wordt tot pulp vermalen door de handzame boor. Het afgelopen jaar werd er getest met de boor en het blijkt dat de wortel sterft en begint te rotten. Er ontstaan wel veel gaten in de grond door het boren, maar ook daarop hebben ze wat gevonden in Leeuwarden. De gaten worden opgevuld met een verhard mengsel van aarde en kamillezaadjes.

Vijfhonderd per dag

Het team berenklauwbestrijding van de gemeente Leeuwarden is zeer tevreden over de werking van de boor. “Als we een beetje aanpakken, bestrijden we zo’n vijfhonderd berenklauwen per dag”, aldus Ben Meijer. De grotere concentraties berenklauw worden als proef bestreden met heet water van honderd graden. De zaaiingen die daar buiten groeien worden aangepakt met de berenklauwboor.

Deel dit artikel