Nieuws

Energiezuinig lichtontwerp

voor Groningse Marsstraat Op basis van wensen en ideeën van bewoners uit de Marsstraat in Groningen ontwerpt een studententeam energiezuinige verlichting voor deze straat. Onder de naam ‘Team Lux’ doen de studenten mee aan Light Challenge, een ontwerpwedstrijd voor veilige en duurzame straatverlichting.

Energiezuinig lichtontwerp

 

Als hun ontwerp voor de Marsstraat wint, krijgt de verlichting ook daadwerkelijk een plek in deze straat.

Vier teams


De Light Challenge is een initiatief van de gemeenten Heerenveen, Assen en Groningen. Aan de wedstrijd doen vier teams mee die ieder bestaan uit tenminste vijf studenten (universitair/HBO), die vanuit verschillende vakgebieden hun expertise aan het ontwerp bijdragen. De studenten baseren hun ontwerp op de ideeën en inbreng van de bewoners van de straat waarvoor zij de verlichting ontwerpen. De ontwerpen worden tijdens de finale in oktober 2011 behalve door een vakjury ook door een bewonersjury beoordeeld.

Kennismaking


De aftrap voor de ontwerpwedstrijd in Groningen is op 10 maart jl. gegeven door wethouder Stadsbeheer Jannie Visscher. Dit was tevens de eerste kennismaking van ‘Team Lux’ met de bewoners van de Marsstraat.

Besparing


In Groningen wordt een groot deel van de straatverlichting gedimd. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 41procent (1 miljoen Kwh), 200.000 euro. De gemeente is voortdurend gespitst op mogelijkheden om verlichting nóg beter en energiezuiniger te maken. Daarom doen we mee aan Light Challenge, een ontwerpwedstrijd voor veilige en duurzame verlichting.

Zie voor meer informatie ook de website www.lightchallenge.nl

Omschrijving

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel