Nieuws

Voorbereiding verplanten platanen

Voorbereiding verplanten monumentale platanen Gouda De twee monumentale platanen op het Stationsplein te Gouda krijgen een nieuwe plek in het toekomstige winkelgebied bij het station. Om de bomen over een paar jaar goed te kunnen verplanten,  worden nu al voorbereidingen getroffen.

Voorbereiding verplanten platanen

 

Verplanten


De plannen voor het zuidelijk stationsgebied zijn onlangs door de gemeenteraad goedgekeurd en worden vanaf nu steeds verder uitgewerkt. Als eerste stap worden voorbereidingen getroffen om de platanen in de toekomst goed te kunnen verplanten. Ontwikkelaar Multi Vastgoed schakelt hiervoor de Nationale Bomenbank in.
 

Wortelkluiten


Omdat het hier zeer grote bomen betreft, platanen met een stamomvang van respectievelijk 485 en 375 cm, is het erg belangrijk de bomen voor te bereiden op de verplanting. Hierbij worden de wortelkluiten reeds gevormd. In deze kluiten gaan de bomen nieuwe wortels aanmaken. Om dit te stimuleren worden de groeiplaatsomstandigheden verbeterd om straks een snelle hergroei van de bomen te waarborgen.

Fietsrekken verwijderd


Zo worden biologische middelen ingezet om het bodemvoedselweb te verbeteren en worden er voedingsstoffen geïnjecteerd. Tevens worden de fietsenrekken verwijderd, evenals de verharding. Deze wordt vervangen door een mulchlaag van schimmelgedomineerde humuscompost. Om de groeiplaats de komende jaren te beschermen wordt er een hekwerk geplaatst.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

 

Deel dit artikel