Nieuws

Winnaars Openbare Verlichting-awards

bekend De gemeente Groningen, de gemeente Heerenveen en de provincie Gelderland hebben deze week de ’OVL-award’ gekregen voor hun energiebesparing op de openbare verlichting. Tijdens het goed bezochte Klimaatcongres 2010 in de Fabrique in Maarsen heeft de Taskforce Verlichting de OVL-awards uitgereikt. 

Winnaars Openbare Verlichting-awards


Taskforce Verlichting


De awards werden uitgereikt door Rob Metz, voorzitter van de projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Verlichting en tevens juryvoorzitter. Metz: “We zijn zeer te spreken over de inzet van de Nederlandse gemeenten en provincies. Nederland behoort tot de meest verlichte landen ter wereld, maar uit onderzoek blijkt jaar na jaar dat we vorderingen maken. Steeds meer gemeenten en provincies zijn actief bezig met energiebesparing en het terugdringen van lichthinder en ook de energiebesparingsdoelstellingen worden steeds ambitieuzer.”

Goede voorbeelden


De gemeenten Groningen, Heerenveen en de provincie Gelderland laten goed zien wat er allemaal mogelijk is als het gaat om energiebesparing in de openbare verlichting, aldus Rob Metz. “Ze ontvangen de awards als beloning en ter inspiratie van andere gemeenten en provincies.”

Groningen


De gemeente Groningen werd verkozen tot winnaar in de categorie grote gemeenten (> 80.000 inwoners). De gemeente heeft bijna 20% energie bespaard door verlichting te dimmen. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dimmer laten ontwikkelen om nog meer energie te kunnen besparen. De dimmer is bijzonder omdat hij vijf dimstanden heeft en op elk moment ingeschakeld kan worden. De dimmer is inmiddels in productie genomen en wordt nu ook door andere gemeenten ingezet.

Heereveen


Heerenveen is winnaar in de categorie gemeenten kleiner dan 80.000 inwoners. Ook deze gemeente heeft al veel bespaard en is bovendien bewust - en met succes - afgeweken van de landelijke richtlijnen voor verlichting. Daarmee heeft de gemeente er mede voor gezorgd dat deze richtlijnen thans worden herzien. Ook is Heerenveen initiatiefnemer van de Light Challenge, een wedstrijd waarin studenten worden uitgedaagd om innovatieve en energiezuinige verlichtingsoplossingen te ontwerpen.


Provincie Gelderland


In de categorie provincies is Gelderland ten slotte winnaar. De provincie bespaart veel energie op de openbare verlichting langs de provinciale wegen en is zeer actief in de ondersteuning van de eigen gemeenten. Ten slotte heeft Gelderland er als trekker van het IPO-project voor gezorgd dat alle Nederlandse provincies inmiddels werk maken van energiebesparing in de openbare verlichting.

Over de OVL-awards


De OVL-awards zijn ingesteld door de Taskforce Verlichting voor de meest ambitieuze en/of inspirerende gemeenten en provincies op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting. Dit om hen uit te dagen extra werk te maken van energiebesparing in de openbare verlichting én te belonen voor de reeds gedane inspanningen op dit vlak. Uit de aanmeldingen werden zes genomineerden geselecteerd: de gemeenten Helmond, Assen, Groningen, Stadskanaal en Heerenveen en de Provincie Gelderland. De jury – bestaande uit: Wouter de Jong, gedeputeerde van de provincie Utrecht, Mariëtte van Empel, directeur Klimaat- en Luchtkwaliteit van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Sandra Korthuis, directielid van de VNG - koos hieruit Groningen, Heerenveen en Gelderland als winnaars.

Bron: Agentschap NL

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel