Nieuws

Gent maakt werk van speelstraten

De coronacrisis zorgt ervoor dat veel mensen deze zomer thuis moeten blijven. De Belgische stad Gent speelt daarop in door een extra procedure te starten om een speelstraat aan te vragen.

Gent heeft een extra, verkorte procedure uitgewerkt voor het aanvragen van een speelstraat. Gentenaars kunnen deze zomer 50 extra speelstraten organiseren. Om de coronavoorschriften te kunnen respecteren, zijn Gentenaars niet alleen aangewezen op de bekende speelplekken in de stad. Er moet een spreiding zijn van buitenruimtes over alle Gentse wijken. "Het is nu meer dan ooit belangrijk dat kinderen, gezinnen en buurtbewoners extra ruimte krijgen om te spelen en elkaar, met respect voor de richtlijnen, te ontmoeten. Speelstraten zijn broodnodig om daaraan tegemoet te komen. Vandaar deze oproep om deze zomer nog 50 extra speelstraten te organiseren", zegt verantwoordelijk wethouders Elke Decruynaere.

Spelende kinderen

Een speelstraat is een straat die gedurende een bepaalde periode exclusief voorbehouden is voor spelende kinderen en buurtbewoners. De periode om een speelstraat aan te vragen, was eigenlijk al afgelopen, maar daar past de Stad Gent nu een mouw aan. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor het aanvragen van een speelstraat. Er mag bijvoorbeeld ook geen openbaar vervoer door de straat rijden en tweederde van de bewoners moet akkoord zijn. 

Deel dit artikel