Luchtkwaliteit centrum Den Haag is 'ronduit zorgwekkend'

woensdag 26 april 2017
timer 2 min
In de centra van grote steden is de luchtverontreiniging vaak hoog, met name tijdens de spits, waarin ook veel scholieren op de fiets onderweg zijn.

Adviesbureau Blossity heeft samen met de Haagsche Schoolvereeniging en Wageningen Universiteit in het kader van het project ‘Frisse Scholen routes’ in Den Haag onderzoek gedaan naar luchtkwaliteit op fietsroutes voor scholieren.

Dikke onvoldoende

Uit de metingen blijkt dat de luchtkwaliteit in het centrum van Den Haag een dikke onvoldoende scoort. De metingen zijn gedaan met de bekende ‘bakfiets’ van Wageningen Universiteit, die voor deze gelegenheid ook uitgerust was met een fijnstofmeter die roetdeeltjes kan meten. Deze bakfiets heeft fietsroutes gereden door drukke verkeerstraten en rustige - secundaire – straten In het gebied rondom de Haagsche Schoolvereeniging.

Zorgwekkend

In dit gebied, met onder meer de Mauritskade en Javastraat, scoren drukke straten een gemiddelde uitstoot van 1,9 microgram roet per kubieke meter. “Een gemiddelde van 1,9 microgram roet per kubieke meter, met hier en daar uitschieters boven de 3 microgram per kubieke meter, is ronduit zorgwekkend”, aldus Marije Blok, gezondheidswetenschapper bij Blossity. Volgens het RIVM leven mensen voor iedere 0,5 microgram roet per kubieke meter lucht, waar ze extra aan bloot staan, gemiddeld drie maanden korter. 

Nadenken over fietsroute 

Metingen in de secundaire straten laten een gemiddelde vervuiling van 1,1 microgram/m3 roet zien. Voor Groep 8 van de Haagsche Schoolvereeniging voldoende aanleiding om opnieuw na te denken over hun fietsroutes naar school. “Bij de metingen zien we variaties, bijvoorbeeld door weersomstandigheden. Toch is het nuchter om te zeggen dat de luchtkwaliteit in centrum Den Haag gewoon niet goed is en dat fietsers daar onevenredig onder lijden. Een rustige route door parallelle straten levert je in het centrum van Den Haag bijna een halvering op van de vieze lucht die je inademt”, aldus Jorick Beijer, stedebouwkundige bij Blossity.

 

Met het project Frisse Scholen Routes willen de initiatiefnemers ouders aan het denken zetten over luchtkwaliteit en kinderen handelingsperspectief geven. “Het is hartstikke gezond als kinderen lekker naar school komen fietsen. Zeker als kinderen nu snappen waar ze in het verkeer op moeten letten om fris op school aan te komen”, aldus Blok.