Nieuws

Lichtmast van gerecycled plastic

In het Friese Damwâld is onlangs eenlichtmast onthuld die gemaakt is van gerecycled plastic. Dit materiaal is afkomstig uit het restafval van de Friese afvalverwerker Omrin.

Lichtmast van gerecycled plastic

 

Omrin schenkt alle gemeenten die de kunststoffen op Ecopark De Wierde uit hun huishoudelijk restafval laten nascheiden, in totaal 36, een dergelijke klimaatpositieve lichtmast. De gemeente Dantumadiel is voornemens om meer van deze producten voor de openbare ruimte van plastic afval te gaan toepassen, zodat het plastic afval van de gemeente Dantumadiel volledig wordt hergebruikt.

Combinatie van brondscheiding en nascheiding

Omrin is in 2009 met succes begonnen met het nascheiden van kunststof verpakkingen uit huishoudelijk restafval. Samen met de Friese burgers streeft Omrin naar een maximaal hergebruik van grondstoffen. Dat wordt bereikt door een unieke combinatie van bronscheiding (burgers: o.a. glas, papier, textiel en gft-afval) en nascheiding (Omrin: o.a. organisch afval, metalen en kunststoffen). In Friesland wordt daardoor 62 procent  van het huishoudelijk afval gerecycled. Voor heel Nederland geldt een gemiddeld percentage van 50 procent. 

Lichtend voorbeeld

Van de nagescheiden kunststoffen wordt 75 procent direct hergebruikt. De resterende 25 procent van het nagescheiden plasticafval werd voorheen verbrand of gestort. Door nieuwe technieken kunnen van dit restmateriaal nieuwe producten worden gemaakt. De klimaatpositieve lichtmast is hiervan een lichtend voorbeeld. Hiermee is de kringloop, van afval naar grondstof tot nieuw product, gesloten. Met deze nieuwe techniek kunnen producten voor meerdere toepassingen in de openbare ruimte worden geproduceerd. Hiermee kan 100 procent van het nagescheiden plastic afval worden hergebruikt.

De mast is bedacht door advies- en ingenieursbureau Tauw en wordt geproduceerd door Gampet Products uit Ulft. TRILUX Nieuw Licht levert de verlichtingsarmatuur.

Bron: RTVNOF

 

Deel dit artikel