Nieuws

Gemeente Oss timmert aan de weg met innovatieve verlichting

In de Brabantse gemeente Oss is men op het gebied van openbare verlichting een voorloper. Op verschillende manieren wordt getracht zo energiezuinig mogelijk te werk te gaan, maar tegelijkertijd rekening te houden met de wensen van de bewoners.

De inspanningen van de gemeente Oss vormen samen de inzending voor de Inspiratie Award 2016. Deze prijs wordt uitgereikt op het Ruimte en Licht Festival, dat op 17 november in Eindhoven gehouden worden. Ook de gemeente Rotterdam dingt mee naar deze nieuwe award.

 

Hieronder een aantal bijzondere en innovatieve projecten in Oss:

  • Licht op aanvraag langs fietspaden in het buitengebied, aangelegd na vaststelling OVL-beleidsplan 2015. Onder meer de fietsverbindingen Oijen-Oss en fietssnelweg F59 zijn voorzien van bewegingssensoren zodat de verlichting gaat branden zodra een fietser nadert. De gemeente is momenteel bezig om ook de Heesterweg tussen Geffen en Oss en de fietsverbinding Berghem-Herpen op deze manier te gaan verlichten.

  • Oriënterende Solar-led in de as van fiets of wandelpad ter geleiding van de gebruiker in de avond of nacht. Het Muizenbergpad in Huisseling is sinds bijna twee jaar voorzien van kleine verzonken ledlampjes in de as van het fietspad. Het armatuurtje is voorzien van een solarpaneeltje, batterij en 2 lichtjes die onder 5 graden in de lengte as richting schijnen. Hier is voor gekozen als proef omdat het een stuk polder is waar uit natuurbelang zo min mogelijk licht gewenst is. Mede omdat het aantal gebruikers in de avond/nacht miniem is.

  • Sportplein op de Campus, d.m.v. sensoren wordt de zware verlichting op het speelplein opgeschakeld naar vol vermogen, zodra het plein betreden wordt.

  • Openbare verlichting d.m.v. zonne-energie ter voorkoming van schrikreacties op verkeerssituatie. Deze wordt toegepast in situaties die tijdelijk zijn of waar het aanleggen van een OVL kabel niet loont. Zo is de vee-oversteekplaats in Keent voorzien van groen licht en zijn de drempels op de Gewandeweg in het buitengebied gemarkeerd.

  • Aanbrengen reflectiemateriaal in de deklaag van het fietspad. Dit is alleen zinvol als er in de omgeving licht of strooilicht is waardoor het reflecterend materiaal een soort verlicht pad creëert. De Klein Ussenstraat is hier een goed voorbeeld van.
 
In totaal hebben 15 partijen hun idee, product of project ingediend voor de Inspratie Award 2016. Deze en komende week zullen ze allemaal gepubliceerd worden op Ruimte en Licht. Houdt de website dus in de gaten!

 

Deel dit artikel