Nieuws

Groningen wil groenere straten

Stad Groningen gaat mogelijk experimenteren met groene bestrating. Het initiatief heet Grunngrass en komt van kunstenaar Martin Bochert. Zijn idee is om groene bestrating aan te leggen op alle plekken waar harde bestrating niet noodzakelijk is.

De afgelopen maanden is met landschapsarchitecten en ambtenaren van de gemeente overlegd hoe het plan uit te voeren is. Zo zijn er al verschillende ongeschikte plekken aangewezen, schrijft Dagblad van het Noorden. Straten waar gestrooid wordt, de ruimte langs gevels en trottoirranden zijn bijvoorbeeld minder voorbestemd voor groene bestrating. De pilot wordt in eerste instantie in drie Groningse wijken uitgevoerd.

Standaard formaat

Het ontwerp Groene Bestrating heeft een goede balans tussen verharding en groen. Het zijn klinkers en tegels met uitsparingen voor begroeiing. Het ontwerp Groene Bestrating is van hetzelfde formaat als de tegels en klinkers die in Groningen standaard gebruikt worden. Zo kunnen ze gemakkelijk worden ingepast in bestaande straten, maar ook in middenbermen van wegen en andere plekken die minder intensief gebruikt worden. 


De Groene Bestrating heeft allerlei voordelen: in een flink bestrate stad als Groningen zorgt het groen voor verkoeling en daarbij kan het water veel beter weglopen bij een grote regenbui.

Deel dit artikel