Nieuws

Kunst maakt van kap busstation Zwolle kleurig geheel

Kunstenaars Melle Mijnhardt, Tamme de Boer en Stefan Alberts hebben de kap van het nieuwe busstation van Zwolle verfraaid met hun eigentijdse kunst. Op vrijdag 30 werd het kunstige geheel officieel onthuld.

Het werk van de kunstenaars moet ervoor zorgen dat het nieuwe busstation een plek is waar mensen graag zijn. De aangebrachte kunst op de buskap is niet alleen ter verfraaiing van het busstation, maar houdt het gebied tegelijkertijd ook levendig. De kunstenaars hebben alledrie een geheel eigen stijl in het kunstgeheel aangebracht.

Busstation van de toekomst

Het nieuwe busstation moet fungeren als de poort naar de stad voor de mensen die naar Zwolle komen, aldus wethouder van Zwolle Ed Anker. "Als de reizigers vanuit de tunnel naar boven kijken, krijgen ze al een beetje een beeld van onze mooie stad", vervolgt Anker. "Ik ben er trots op dat drie kunstenaars uit Zwolle dit unieke werk met elkaar gemaakt hebben."
Ook gedeputeerde Bert Boerman is tevreden: "Stap voor stap werken we aan het busstation van de toekomst. Dat betekent niet alleen een betrouwbare dienstregeling en voldoende bussen, maar ook comfort op het station. Met deze bijzondere kap is dat zeker gelukt."

Bekend en minder bekend Zwolle

De kunstuiting op de kap van de halte laat bekende en minder bekende plekken in Zwolle aan bod komen. Kunstenaar Stefan Alberts: "We waren het er al snel met elkaar over eens dat het een kunstwerk over Zwolle moest worden, waarbij we niet teveel de gebruikelijke clichés afbeelden."
Tamme de Boer vult aan hoe ze te werk zijn gegaan bij het bepalen van welke plekken terug moesten komen in het schilderwerk: "We hebben ter inspiratie een paar keer samen door de stad gefietst en daarbij veel foto's genomen. Persoonlijk heb ik ook veel inspiratie gehaald uit de buitengebieden van Zwolle, door te wandelen in het bos en te zwemmen in het Zwarte Water en de IJssel.

Opdracht van gemeente Zwolle

De kunstenaars maakten hun werk in opdracht van de gemeente Zwolle. Hiervoor sloten ze zich afgelopen zomer vijf weken op in een leegstaande ruimte van het voormalige postkantoor aan de Westerlaan, bij het treinstation van Zwolle. Ze maakten hun werk op houten panelen van 15 x 2,5 meter. Met nieuwe foto- en printtechnieken is hun werk zo'n vijf keer uitvergroot en op een doek geprint met een totaal gewicht van 900 kilo. Het geheel is vervolgens aan de stalen constructie van de kap bevestigd.


1800 busritten per dag

Het nieuwe busstation aan de Hanzelaan heeft een eilandperron met 19 haltes en twee grote uitstaphaltes. Deze uitstaphaltes kunnen ook als dubbele instaphaltes worden gebruikt. De haltes hebben verschillende lengtes, wat plaats biedt aan standaard bussen en langere bussen. Vanaf 17 februari 2019 vertrekken er dagelijks 1800 busritten van het nieuwe station: 1200 van deze bussen gaan rijden via de nieuwe busbrug en 600 zullen via de Hanzelaan rijden. 

 

 

 

Deel dit artikel