Helmond vaart wel bij dynamische verlichting Tvilight

maandag 11 december 2017
timer 3 min
Intelligente dynamische verlichting biedt kansen als het gaat om de leefbaarheid van steden, veiligheid in de openbare ruimte en een duurzaam milieu. Dit bewijst gemeente Helmond in een nieuwe video, die ze samen met Tvilight hebben uitgebracht.

Openbare verlichting is cruciaal voor het creëren van een veilige en leefbare omgeving in de steden. “Ik voel me niet veilig als er niet genoeg licht is. Ook de weg kan ik niet goed zien. Ik vind het fijn als alles goed verlicht is en ik ben dan ook goed zichtbaar. Ik wil me altijd veilig voelen in mijn eigen stad,” aldus de bewoner Britt van Asperdt. De gemeente was daarom op zoek naar een moderne verlichtingsoplossing die de stad kon helpen om iedereen in de openbare ruimte van genoeg licht te voorzien zonder energie te verspillen en tegen redelijke kosten. Dat is nu mogelijk met behulp van Tvilight’s draadloze verlichtingssysteem met geïntegreerde bewegingssensoren (CitySense).

 

Alfred Groote, Beheerder Openbare Verlichting bij de Gemeente Helmond: “Bij de gemeente denken we na over de duurzaamheid van onze stad en zoeken we altijd naar mogelijkheden om energie te besparen en CO2 uitschoot te verminderen. Maar wat we uiteraard willen is een leefbare en veilige stad voor iedereen.”

Energie besparen 

Intelligente dynamische verlichtingsoplossingen van Tvilight breiden de mogelijkheden van openbare verlichting uit, stellen de steden in staat om de gemeenschap te revitaliseren met behulp van licht, en bij te dragen aan de creatie van een leefbare stedelijke omgeving waar iedereen zich veilig en comfortabel voelt, zelfs ’s avonds en ’s nachts of wanneer er een gebrek is aan natuurlijk licht. Verder is het met het intelligente verlichtingssysteem van Tvilight prima mogelijk om energie te besparen op verlichting en op deze manier een bijdrage te leveren aan het milieu. Maar ook om straatlantaarns op afstand te beheren en de toekomstige ‘smart city’ toepassingen te benutten.

 

Voorafgaand aan de installatie van de slimme verlichting van Tvilight, was de stad aan het zoeken om de verlichting te laten voldoen aan de eisen van de inwoners. Alfred Groote geeft aan: “De truc is om de perfecte hoeveelheid licht te vinden zonder de lampen de hele nacht door te laten branden. Tvilight heeft ons geholpen dit probleem aan te pakken. Dankzij de bewegingssensoren gaan de lampen feller branden als er iemand op straat is. Het lichtniveau wordt automatisch aangepast bij menselijke aanwezigheid, maar staan gedimd aan als er niemand is.”

Meerdere locaties 

Sinds het eerste pilotproject in 2013 heeft Helmond de Tvilight sensoren op meerdere locaties in de stad toegepast, in combinatie met een grote verscheidenheid aan armaturen, op plekken zoals openbare wegen, woonerven, voetgangersgebieden, parkeerterreinen en fietspaden.

 

Chintan Shah, CEO van Tvilight: “Onze intelligente verlichtingsproducten creëren een flexibele digitale infrastructuur die samen met de eisen van de stad mee kan groeien. Zo kan Helmond in de toekomst nieuwe interessante applicaties toevoegen, zoals sensoren die lawaai, verkeer en weersomstandigheden registreren en op basis van de geanalyseerde data hier de verlichting op aanpassen.” De integratie van nieuwe aanvullende toepassingen is mogelijk via de Tvilight Open Application Programmering Interface (Open API).

 

Safe + Smart City Helmond from TVILIGHT INTELLIGENT LIGHTING on Vimeo.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Platform Donkerte ziet het levenslicht 

19 jul om 09:10 uur

Vanuit inwoners en bestuurders komen er steeds vaker vragen als ‘Hoe kunnen we lichtvervuiling terugdringen?’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Platform Donkerte ziet het levenslicht

16 jul om 10:00 uur

Vanuit inwoners en bestuurders komen er steeds vaker vragen als ‘Hoe kunnen we lichtvervuiling terugdringen?’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Duister

11 jul om 10:37 uur

In elke editie schrijft Chantal Verspaille, schepen in een Vlaamse stad, een boeiende column. In deze editie…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young Professional in de openbare ruimte: Bouke Simon de Jong

10 jul om 09:48 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Keuze van Texel voor duurzaamheid en nachtelijke duisternis werkt

8 jul om 08:57 uur

De gemeente Texel besloot in 2012 te kiezen voor omgevingsgericht ontwerpen, voor de kernwaarden duurzaamheid…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ledverlichting is laaghangend fruit om de energietransitie te versnellen

4 jul om 08:33 uur

Energie besparen met behulp van ledverlichting is een relatief eenvoudige oplossing die een aanzienlijke…

Lees verder »

Focus Op - De Kruijter introduceert innovatieve lichtmeting

28 mei om 13:00 uur

In dit artikel lanceert De Kruijter een geavanceerde methode voor het uitvoeren van lichtmetingen op een raster…

Lees verder »

NLI supporter van BeeGrateful: bijenhotels voor lichtmasten

24 mei om 12:56 uur

Wist je dat bijen ontzettend belangrijk zijn voor onze natuur? Zo is 80% van onze voedselgewassen afhankelijk…

Lees verder »