Tilburgse Socialsofa (inter)nationaal succes

dinsdag 23 februari 2010
timer 4 min
Karin Bruers ontwierp in 2006 de Socialsofa met de bedoeling sociale omgang tussen mensen te bevorderen. Inmiddels verspreiden de betonnen banken zich over heel Nederland en zelfs overzee.
Tilburgse Socialsofa (inter)nationaal succes

1000 Bankjes

Gemeenten verwijderen vaak straatmeubilair wanneer vandalisme of klachten van overlast door hangjongeren of zwervers zich voordoen. Om de bewoners van Tilburg hun zit-, rust en ontmoetingsplaatsen terug te geven begon Karin Bruers in 2006 het 1000-bankjes project. Hiervoor ontwierp ze de Socialsofa, een massieve betonnen bank die gegoten wordt door middel van een mal. De bank weegt zo’n 1500 kilogram, wat betekent dat de bank niet verankerd hoeft te worden en vandalismebestendig is. De Socialsofa is 2.24 meter lang, 96 centimeter hoog en 71 centimeter breed. De banken kunnen met uiteenlopende ontwerpen ‘bekleed’ worden. Ontwerpen worden door buurtbewoners, collega’s of door kunstenaars gemaakt en vervolgens met glas op de bank gemozaïekt. Het mozaïeken gebeurt in het atelier of door groepen schoolkinderen, vrijwilligers, buurtbewoners of collega’s. De medewerkers van het atelier van Socialsofa zijn veelal gereïntegreerde arbeidskrachten.

Sociale verkilling


Behalve de unieke vormgeving is het met name de sociale functie van de banken die de Socialsofa zo’n bijzonder product maakt. Het straatmeubilair fungeert als participatie- en (re)integratieproject en als ontmoetingsplek. Op de website www.socialsofa.com schrijft de ontwerpster: “De afgelopen decennia is de leefbaarheid van onze wijken sterk afgenomen. Het lijkt wel alsof de angst regeert. Angst voor buitenlanders, angst voor hangjongeren, angst voor alles wat niet bekend is. We sluiten ons op achter de schuttingen van onze tuintjes en de veiligheidssloten van onze huizen.”

Samenwerking


Om deze sociale verkilling een halt toe te roepen bedacht Karin Bruers dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen. Om het zitmeubel te promoten als samenwerkingsproject biedt het atelier van Bruers naast compleet afgemaakte banken, tevens een pakket aan waarbij alle benodigde materialen, de kale bank, de steentjes, lijm en benodigdheden voor een goed ontwerp worden geleverd waarna workshops worden gegeven aan de mensen die het uiteindelijke ontwerp gaan realiseren. Vaak worden de banken door gemeenten en bedrijven aangeboden aan een wijk. Vervolgens komen wijkgenoten, bedrijfs- en gemeentemedewerkers meerdere dagen bij elkaar met een prachtige, unieke bank als resultaat.

Goede start


De gemeente Tilburg en het Tilburgse bedrijfsleven pakten het 1000-bankjes concept direct op. Inmiddels staan er in Tilburg vele honderden banken meer dan een paar jaar geleden en ongeveer 150 van die banken zijn veelkleurige Socialsofa’s. Geert van Iersel van Socialsofa: “Het exacte aantal weten we spijtig genoeg niet. Toen we begonnen hadden we nooit durven denken dat het zo’n succes zou worden. We willen nu een systeem gaan opzetten waarin alle aantallen en plaatsen worden geregistreerd.” De populariteit van de bank nam een vlucht toen de toenmalige Minister van Wijk en Integratie de bank in 2006 opnam in de Haagse plannen om van probleemwijken krachtwijken te maken.

Grensoverschrijdend


Nu, ongeveer 3 jaar later ontstaan er buiten Tilburg steeds meer Socialsofa-projecten. In Den Haag prijken ongeveer 15 van de vrolijk gekleurde banken, allemaal voorzien van een mozaïek door vrijwilligers. In Winschoten prijken 7 banken. Ook in Rosmalen, Utrecht, Drielen, Zaandam, Amsterdam, Amersfoort en Eindhoven is het bijzondere straatmeubilair te bewonderen en te ‘bezitten’. Op de korte termijn worden Socialsofa’s geplaatst in de straten van Schijndel, Horst aan de Maas en Alphen a/d Rijn. Maar ook over de grens begint de bank populair te worden. Zo kunt u de Socialsofa in Italiaanse en Turkse steden tegenkomen. Afgelopen week maakte een Socialsofa zelfs een reis naar het verre Oosten. Het exemplaar is door een aantal Tilburgse ondernemers en de gemeente Tilburg meegenomen als geschenk naar China. De bank zal worden geplaatst in het Hongmei Park in Changzhou.

Download de brochure en de prijslijst of bekijk de video’s over de mening van gebruikers van de Socialsofa en over de Socialsofa in Den Haag.

Terug naar het overzicht >>>

 

Meer artikelen met dit thema

Organische banken voor NS-station Driebergen-Zeist

22 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Station Driebergen-Zeist heeft een ware metamorfose ondergaan. Zo is het aantal sporen uitgebreid van drie naar…
Lees verder »

De openbare ruimte van vandaag, maar ook voor morgen

15 mrt om 00:00 uurtimer3 min
Circulaire economie is al jarenlang onderdeel van de werkwijze van Grijsen. Al sinds het eerste ontwerp zijn alle…
Lees verder »

Robust Line straatmeubilair

15 mrt om 00:00 uurtimer1 min
De Robust Line straatmeubilair lijn is een echte eyecatcher. De imposante Robust Line bestaat uit een breed…
Lees verder »

Amsterdamse krijgt familiair straatmeubilair

19 jan om 00:00 uurtimer4 min
Eén herkenbare familie van straatmeubilair zonder dat tekort wordt gedaan aan de functionaliteit en…
Lees verder »

Specialist in duurzame en fraai vormgegeven afvaloplossingen

18 jan om 00:00 uurtimer2 min
Rondslingerend zwerfafval op straat of in de natuur is voor velen een terugkerende bron van ergernis. Dat geldt…
Lees verder »

Circulaire en modulaire fietsenstalling is de nieuwste innovatie

15 jan om 00:00 uurtimer4 min
Ton Kooymans, eigenaar Street Stuff, is ontwerper en ondernemer in hart en nieren en richt zich op de toekomst van…
Lees verder »

Meubilair met natuurlijke uitstraling voor groene school in Emmen

13 jan om 00:00 uurtimer3 min
De leerlingen en studenten van het AOC Terra (VO en MBO) betrokken met ingang van het nieuwe schooljaar een…
Lees verder »

Fietsoverkapping als laadstation voor e-bikes

11 jan om 00:00 uurtimer2 min
De elektrische fiets neemt in Nederland een ware vogelvlucht. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer…
Lees verder »