Project

Spoorviaduct Schiedam verfraaid met tegeltableaus

Spoorviaduct Schiedam verfraaid met tegeltableaus  Een spoorviaduct in Schiedam heeft een bijzondere make-over ondergaan. De onderdoorgang is in opdracht van de gemeente en naar ontwerp van Brigitte Bot voorzien van tegels die fragmenten van een historische kaart van Schiedam uit 1610 verbeelden. 

Spoorviaduct Schiedam verfraaid met tegeltableaus

 

Spoorviaduct Schiedam verfraaid met tegeltableaus 

Het spoorviaduct aan de 's Gravelandseweg in Schiedam heeft een bijzondere make-over ondergaan. De onderdoorgang is in opdracht van de gemeente en op initiatief en naar het ontwerp van kunstenaar Brigitte Bot voorzien van tegels die fragmenten van een historische kaart van Schiedam uit 1610 verbeelden. Van het totale tegelwerk van 345 m² (8.000 stuks) is ruim 110 m² (3.000 tegels) voorzien van een unieke, ingebrande afbeelding. Vrijdag 24 mei heeft burgemeester C. Lamers van Schiedam deze kleurrijke historische 'stadspoort' onthuld. 

Topstukken

Het kunstwerk bestaat in totaal uit 24 vlakken van circa 1,5 bij 1,5 meter met nissen ertussen. Bot heeft een van de topstukken uit de collectie van het Nationaal Archief gebruikt om relevante fragmenten voor Schiedam uit te vergroten. De originele kaart, tussen 1610 en 1615 vervaardigd door Floris Balthasar en zijn zoon Balthasar Florisz is een handingekleurde kopergravuredruk op perkament van 41 cm hoog en 31 cm breed. Dit origineel is vervolgens op hoge resolutie gedigitaliseerd. Hierdoor is de structuur van het perkament ook na de uitvergroting tot een factor 100, op de uiteindelijke tegeltableaus nog duidelijk zichtbaar. De 24 vlakken verbeelden elk een wijk van Schiedam, weergegeven in Oud-Nederlands.

Gedetailleerde afbeeldingen

In het voetgangersgedeelte zijn de 24 kaartdelen zeer gedetailleerd en duidelijk leesbaar aangebracht voor wandelaars en fietsers. Op de tussenwanden van het rijbaangedeelte zijn in een golvende beweging uitsneden uit de kaart op de tegels ingebakken. "Deze golvende waterbewegingen laten de oorsprong van Schiedam zien: de dam in de Schie", aldus kunstenaar Bot. "Drie jaar geleden heb ik aan de gemeente Schiedam voorgesteld om juist deze tunnel onder de spoorovergang met kunst te verfraaien. Ik wilde vooral een contextuele oplossing en door gebruik van de oude kaart kon ik de historie van Schiedam aandacht geven."   

Goede samenwerking

Brigitte Bot heeft bij de realisatie van dit project samengewerkt met MaatWerkTegels uit Utrecht. Dit bedrijf is sinds 2004 gespecialiseerd in het bij hoge temperatuur inbakken van afbeeldingen op tegels. Het bedrijf gebruikt voor het bedrukken van de unieke tegels een speciale printtechniek, waarbij keramische kleuren bij hoge temperatuur worden ingebakken in de glazuurlaag van de tegel. Dit procedé zorgt ervoor dat de decors niet alleen voor eeuwig UV-bestendig zijn maar ook bestand tegen krachtige schoonmaakmiddelen. Valmo Tegelwerken uit Barendrecht heeft de tegels op de betonnen wanden van het viaduct aangebracht.

Kijk voor meer informatie en een virtuele tour op www.spoorviaductschiedam.nl

 

 

Deel dit artikel