Project

Moderne en romantische bruggen voor Boszoom Pijnacker

In Pijnacker wordt al jaren flink gebouwd. Elke nieuwbouwwijk is net even anders. Dit komt onder meer tot uiting in de bruggen, die per wijk hun eigen uitstraling hebben. Ipv Delft ontwierp de onlangs opgeleverde karakteristieke bruggen voor de wijk Boszoom, die een modern en romantisch uiterlijk hebben.

De zes bruggen uit bruggenfamilie Boszoom liggen over een brede, slingerende groenzone in het midden van de wijk. Het streven was bruggen te ontwerpen die modern en romantisch ogen en die passen bij het parkachtige karakter van de locatie. Dit leidde tot zeer licht getoogde bruggen met gemetselde natuurstenen landhoofden, een brede houten handregel en een sierlijk stalen hekwerk. De toog van de hekwerken is net iets sterker dan die van het brugdek, wat het passeren van de ondergelegen watergang benadrukt. Het hekwerk heeft dankzij toepassing van stalen strips in twee diktes een subtiele textuur. 

Beperkt budget

De stenen landhoofden sluiten aan bij de totaalinrichting van de groenzone en de wijk. Bovendien geven ze de bruggen letterlijk en figuurlijk een gedegen fundering. Daarnaast maken ze de benodigde overspanning kleiner, waardoor de bruggen binnen het beperkte budget te realiseren waren. Een smalle kunststof vlonder die voor de landhoofden langs loopt zorgt ervoor dat kleine dieren de ruimte hebben zich in de groenzone te verplaatsen.


Als materiaal voor de brugconstructie is voor de verkeersbruggen gekozen voor beton, de fiets- en voetgangersbruggen hebben stalen liggers en een composiet dek. Qua afmetingen ontlopen de bruggen elkaar niet veel: de verkeersbruggen zijn uiteraard breder en de overspanning varieert licht, maar de totale lengte van alle bruggen is elf meter.

Sluitstuk

De enige brug die echt afwijkt is de voetgangersbrug die toegang zal geven tot een speeleiland in de groenzone. Deze is zeer sterk getoogd en smal. Het hekwerk komt overeen met dat van de andere bruggen. De voetgangersbrug is onlangs aanbesteed en vormt het sluitstuk van dit project. Naar verwachting wordt deze laatste brug in het derde kwartaal van 2018 opgeleverd.      

Deel dit artikel