Project

Dakpark Rotterdam

Na een planproces van jaren wordt op woensdag 10 juli 2013 het geopend voor publiek. Buro Sant en Co maakte in opdracht van de gemeente Rotterdam het masterplan en het ontwerp van het dakpark dat later door de gemeente en anderen is uitgewerkt 

Dakpark Rotterdam

 

Dubbel grondgebruik

Het dakpark is een goed voorbeeld van dubbel grondgebruik. De specifieke opgave was om, ondanks de beperkingen een goed bereikbaar en écht groen park voor de buurt te maken. Het dakpark wordt gekenmerkt door een veelheid aan richtingen; een complex ruimtelijk beeld veroorzaakt door knikken, plooien, taluds en een stelsel van zigzaggende paden.
 

Drie bijzondere plekken

Het park is 1200 meter lang, 85 meter breed en grotendeels 9 meter hoog. Het wordt een groen park met drie bijzondere plekken: de mediterrane tuin, de speeltuin en de buurttuin. De oost en westkant van het dakpark zijn totaal verschillend van karakter. De oostkant heeft een hoogstedelijk karakter met een plint van bedrijven waarop het park zich middels hagen en hoge bomen manifesteert. De westkant is naar de wijk gericht en heeft een zeer groen karakter, een geknikt maaiveld met thematisch ingerichte thematuinen bij de hoofdentrees. De orangerie met de watertrap vormt het centrale deel van het dakpark.

 

Deel dit artikel