Project

Weekmarkt IJmuiden krijgt de ruimte

De weekmarkt van de havenstad IJmuiden is onlangs verhuisd naar zijn nieuwe plek op het Velsenduinplein. Voor de verplaatsing van de markt is het plein opnieuw ingericht. Ondergrondse contactdozen dragen bij aan de efficiëntie op het heringerichte marktplein.

Op de nieuwe locatie van de warenmarkt stonden tot enkele jaren geleden nog diverse oudere woningen. Deze zijn opgekocht door de gemeente Velsen en gesloopt. De nieuw ontstane ruimte is toegevoegd aan het bestaande parkeerplein.

Meer groen en ruimte 

In het ontwerp van het plein is een goed compromis gevonden tussen de parkeerfunctie, marktopstelling en de ruimtelijke kwaliteit. Door meer beplanting en grasstenen toe te passen heeft het plein een groener aanzien gekregen. De maaiveldafwerking is met rode gebakken klinkers afgewisseld met vlakken van natuursteen. De nieuwe markt is compact van opzet en sluit aan op de kernwinkelstraat Lange Nieuwstraat. Doordat een doorgaande rijbaan vervangen is door een breed voetpad heeft het publiek de maximale ruimte gekregen.

Korte snoeren

Tijdens de voorbereiding van het nieuwe ontwerp van het plein is PUTkast door de gemeente gevraagd om het technisch ontwerp van de elektrische installaties voor te bereiden. De gemeente had de wens de afstand tussen de elektrische contactdozen en de kramen tot een minimum te beperken. Mede daarom is er gekozen om ondergrondse contactdozen toe te passen die op geringe afstand van de kramen staan. Al deze stopcontacten worden gevoed vanuit een aantal straatkasten die aan de randen van het plein staan. 

 

Deel dit artikel