Project

Stoere banken laten station Lelylaan in Amsterdam weer opbloeien

De gemeente Amsterdam werkt aan de herinrichting van het gebied rond station Lelylaan. ipv Delft ontwierp een vijftal zitelementen en drie grote groeneilanden met zitelementen voor de Schipluidenlaan en het aangrenzende plein.

De basis voor het ontwerp komt van Mieke Ruisch, die het inrichtingsplan maakte voor het gebied rond het station en de nieuwbouw van Little Manhattan. De vormen in bovenaanzicht lagen vast, maar in de uitwerking waren de ontwerpers vrij.

Houten bekleding en stalen onderstel

Ipv Delft koos voor stoere, robuuste banken met houten bekleding en een H-vormig stalen onderstel waarvan alleen een T-vorm zichtbaar is boven het maaiveld. De twee langste banken, 16 en 17 meter lang, zijn voorzien van een aantal losse rugleuningen. Drie korte banken zonder rugleuning maken het ensemble compleet.

Langerekte groeneilanden

Inmiddels zijn de vijf gebogen zitelementen geplaatst door de firma Grijsen. In een later stadium volgen drie langgerekte groeneilanden die in afmeting variëren van 10,6 x 5,5 meter tot 14 x 6 meter. De eilanden worden rondom voorzien van een doorlopend zitelement dat qua opbouw identiek is aan de reeds geplaatste banken. 

Deel dit artikel