Project

Veilige schoolzones in Paramaribo met behulp van Dick Bruna

In één van de drukste straten van Paramaribo in Suriname zijn attentieverhogende elementen geplaatst die de verkeersveiligheid rond scholen moet verbeteren. De gebruikte materialen zijn voorzien van figuurtjes van Dick Bruna.

De maatregelen bestaan uit attentiepalen, attentieverhogende silhouetborden in de vorm van een zebra die worden gecombineerd met het officiële verkeersbord bij een zebrapad, gesublimeerde afzetpalen en hekwerken. Door de samenstelling van de producten in de stijl van Dick Bruna ontstaat een speelse en herkenbare omgeving die wordt geassocieerd met de aanwezigheid van kinderen. Bovendien zorgen de palen en hekken dat auto’s niet op de stoep kunnen parkeren.  
 

Lesprogramma

De figuurtjes van Dick Bruna zijn speciaal voor het project in Paramaribo aangepast aan de multiculturele samenleving. Sommige poppetjes hebben een donkere huidskleur gekregen. Het Nederlandse bedrijf Tjinco maakte de producten en zorgde tevens voor een lesprogramma dat de scholen kunnen gebruiken om kinderen verkeersonderwijs te geven. Op deze manier gaan de kinderen al op jonge leeftijd aan de slag met verkeerslessen en worden ook ouders erbij betrokken.


De Surinaamse overheid heeft te weinig budget om de maatregelen bij alle scholen toe te passen, Daarom worden bedrijven en andere organisaties gevraagd om een schoolzone te sponsoren. Een aantal bedrijven heeft inmiddels toegezegd dit te zullen doen.

 

Het project werd onder grote belangstelling van Surinaamse media geopend. Het nieuws haalde de voorpagina van een aantal grote kranten en ook het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan de veilige schoolzones. Dat kunt u hieronder bekijken.

Deel dit artikel