Het is straks nog fijner toeven in Roden

vrijdag 15 september 2023

 Het Drentse dorp Roden, dat valt onder de gemeente Noordenveld, was al een tijdje aan een grootschalige herinrichting toe. Om ook in de toekomst aantrekkelijk, bereikbaar en gastvrij te zijn, is daarom ook daadwerkelijk met de herinrichting begonnen. Het is de bedoeling dat Roden een aantrekkelijk en levendig centrum behoudt waar inwoners, bezoekers en toeristen graag wonen, verblijven en ondernemen.  
 

Buiten het centrum van Roden zijn inmiddels meerdere wijken bijgebouwd en er vestigden zich nieuwe (media)bedrijven in het dorp. Daardoor was het belangrijk dat het stationsgebied voortdurend met de rest van de stad meegroeide.

Naast een gedeelte van de herinrichting dat nog in uitvoering is of nog uitgevoerd gaat worden, is een deel van de herinrichting al gereed. “Hiervoor nemen we je mee naar de Heerestraat Noord”, aldus Mark Smit, projectleider gebiedsontwikkeling bij de gemeente Noordenveld en vanuit die hoedanigheid betrokken bij het project. “Daar zijn bijvoorbeeld nieuwe bomen geplant en is een geleidelijn aangelegd voor mensen met een visuele beperking.

"Alles is in een zelfde RAL-kleur geverfd, denk aan prullenbakken, lantaarnpalen, enzovoorts. Dit creëert eenheid en ziet er meteen een stuk netter uit. Onder het overig deel van de rijbaan van de Heerestraat en de Wilhelminastraat wordt er ondergronds nog een waterberging geplaatst. Hier komt al het regenwater in uit. Er zit een kleine opening onderin, waardoor de berging langzaam leegstroomt. Daarnaast zitten er overstorten op, zodat de berging niet helemaal vol komt te zitten wanneer er nog meer regenwater valt. Dit alles is dus bedoeld om het water eerst te bergen en vast te houden voordat het langzaam afgevoerd wordt, zodat er stroomafwaarts geen problemen ontstaan.  

Hoogwaardig openbaar vervoer  

Een ander onderdeel van de centrumontwikkeling is het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in Roden, die een verbinding legt met Groningen. Dit gaat om een aantal projecten: herinrichting van  Centrumhalte, herinrichting van de kruising Kanaalstraat-Touwslager en de aanpassing van de rotonde Julianaplein. De aanleg van de laatste fases van het project HOV biedt Roden een kans om een dubbelslag te slaan.  

Niet alleen de bereikbaarheid van Roden wordt sterk verbeterd, ook sluit het busstation beter aan op de rest van het centrum en komt er meer groen. “Zo heb je in de Wilhelminastraat nu een hele mooie strook met tulpenbollen die net zijn uitgekomen, dat biedt meteen een vrolijk aangezicht. Dit soort plantvakken met zogenaamde ‘Prairiebeplanting’, waar dus tot mijn persoonlijke verrassing ook tulpen in bleken te zitten willen we dan ook graag in het gehele centrum doortrekken, en dan voornamelijk in de Heerestraat Midden, dat is het kernwinkelgebied.” 

Kunst 

Ook is er aandacht voor kunst. “Zo hebben we op de kop van de Wilhelminastraat, in het plantenvak, een kunstwerk herplaatst”, legt Smit uit. “Nu staat ook dit kunstwerk netjes in het groenvak. Ook op het Heereborchplein is aan kunst gedacht, daar is een kunstwerk aangebracht wat gebaseerd is op een gedicht van Vasalis.”

Het kunstwerk betreft een drie meter lange kunstboom, bestaande uit verschillende stammen, takken, vogels en in de top het personage Daphne uit het desbetreffende gedicht van Vasalis.  

Met de nieuwe centrumplannen wilde de gemeente Noordenveld het Heereborchplein in Roden verfraaien. Daarvoor zag ze de kans om het werk van Vasalis een ereplek te geven, midden in het dorp. Samen met de bibliotheek, mensen uit de buurt en de ondernemers is een commissie opgezet. De Vasaliswerkgroep zette zich ruim twee jaar in voor het kunstwerk.  

“Dat is overigens een mooi bruggetje naar het thema burgerparticipatie, dat ook erg leefde en nog steeds leeft binnen het herinrichtingsproject van Roden”, stelt Smit. “Het is niet zo dat voor het herinrichtingsproject van Roden alles vanuit het gemeentehuis is bedacht”, vult Jos Darwinkel, wethouder ruimte ontwikkeling bij de gemeente Noordenveld, aan. “Er zijn meerdere inwonersbijeenkomsten geweest en daarbij zijn ook de winkeliers en andere belanghebbenden uitgebreid meegenomen.” 

Klimaatadaptatie en biodiversiteit

"Dat de klimaatverandering leidt tot forsere buien is een probleem dat we aan gaan pakken met een ondergrondse oplossing in de vorm van een grote waterberging." (zie video onderaan dit artikel, red.). "Ook wordt er meer groen aangebracht in de vorm van bomen en struiken. De bomen die er wel stonden, sloegen niet of nauwelijks aan en we hopen dat met een betere ondergrond wel te kunnen bewerkstelligen. Verder was op sommige plekken het grondwaterpeil best hoog waardoor de bomen het ook niet goed deden."

"Dit hele gedeelte wordt dus aangepakt en dat is erg goed voor de biodiversiteit. In de oude situatie waren er namelijk slechts twee verschillende soorten bomen, die ook nog eens niet goed konden groeien. In de nieuwe situatie is plaats voor veel meer soorten bomen, wat de biodiversiteit natuurlijk alleen maar ten goede komt.'

Langer in centrum verblijven

Om sommige bomen heen komen zeshoekige bankjes te staan. Dat is een manier om de inwoner langer in het centrum te kunnen laten verblijven. "Daarom willen we ook echt door het gehele centrum heen meer bankjes plaatsen. Hiermee is het niet alleen een winkelcentrum, maar verandert het centrum in een plek om echt prettig te kunnen verblijven."

"Om dit prettig verblijven te kunnen faciliteren, is het nog steeds vrij parkeren in ons dorp. Dat is een kernkwaliteit van het dorp die we echt graag willen behouden, ook omdat dit erg gunstig is voor de ondernemers. Verder is er op de vrijdag een markt in het dorp. De ruimte die vrijgemaakt moest worden voor de markt creëert tegelijkertijd ook een vrije doorgang voor hulpdiensten, dus daarmee sla je als het ware twee vliegen in één klap. We kunnen dus wel stellen dat we goed op weg zijn om van Roden een gastvrij en aangenaam centrum te maken, waar ook het openbaar vervoer én de auto nog steeds een waardige plek verdienen, waar de inwoners prettig kunnen verblijven en waar het voor de ondernemer ook gunstig blijft om voort te bestaan.” 

De visualisatie van het Definitief Ontwerp (DO)  

De gemeente Noordenveld heeft voor de herinrichting van het centrum van Roden een filmpje gemaakt, waarin goed te zien is hoe de toekomstige situatie eruit komt te zien. “Dit is geen impressie, het is echt gebaseerd op het DO en hoe de inwoners het dorp gebruiken”, stelt Smit. “Er komen een aantal wezenlijke veranderingen”, vervolgt de projectleider. “Zo komen er zebrapaden en maakt het asfalt plaats voor bestrating. Verder passen we een lage schuine band toe, waardoor het een veel rustigere indeling krijgt en het karakter veel meer dorps aandoet. Hiermee is er ook minder onderscheid tussen verkeersruimte en verblijfsruimte.

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »
flash_onNieuws

Utrecht wil Zuidpoort groener en gezonder maken

1 dec 2023

Meer ruimte voor fietsers en voetgangers in het steeds drukkere gebied tussen Ledig Erf en Rotsoord en omgeving…

Lees verder »
flash_onNieuws

CROW publiceert Verkenning zebrapaden

17 nov 2023

Gemeenten hanteren verschillende uitgangspunten voor het toepassen van  voetgangersoversteekplaatsen. Rond…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

In heel Utrecht zijn straks stukjes Domtoren te vinden

5 okt 2023
De Domtoren in Utrecht, wie kent hem niet. Het imposante gebouw wordt momenteel gerestaureerd en de stenen die van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Grunsvenplein in Heerlen van grauw en leeg naar groen en levendig

27 sep 2023

Het grauwe en lege Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen moest worden getransformeerd naar een samenhangend…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daag de markt uit om circulair te zijn!

23 sep 2023

Het loont voor opdrachtgevers bij de openbare ruimte om de markt uit te dagen om te komen met circulaire…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Focus op: exposanten Vakbeurs Openbare Ruimte uitgelicht

22 sep 2023
Op 27 en 28 september vindt de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Tijdens de beurs zijn…
Lees verder »