Amsterdam legt laadpalenpuzzel met inwoners
Veel mensen kunnen hun elektrische auto niet op hun eigen terrein opladen, waardoor de openbare ruimte een alternatief moet bieden: de auto's zorgen immers voor een schonere lucht, stoten minder CO2 uit en maken minder lawaai, waardoor de stad duurzamer wordt. Alleen is niet iedere plek geschikt voor een laadpaal. Het hangt af van heel veel zaken, bijvoorbeeld verkeersveiligheid, de stoepbreedte, lantaarnpalen, waterafvoer, boomwortels en ondergrondse elektriciteitskabels.
Daarnaast kiest Amsterdam de plekken op zo’n manier dat er overal in de stad wel laadpalen zijn voor de bewoners, nu en in de toekomst. De inwoners werd gevraagd mee te denken over die locaties, waarbij de gemeente een speciale kaart ontwierp, met mogelijke locaties, waarop gereageerd kon worden. Dat leverde in oktober en november vorig jaar bijna 1.800 reacties op. Het hielp de gemeente de laadpalenkaart te verfijnen, op basis van de kaart zijn 93 nieuwe plekken gekozen.
De gemeente publiceerde de nieuwe kaart op de website: die biedt een overzicht van alle laadpalen die al in de stad staan, plus alle voorstellen voor nieuwe locaties, de laadpalen die nu geplaatst worden en de snelladers. Ook 228 locaties die eerder werden voorgesteld, maar toch niet doorgaan, staan op de kaart.
Bron: gemeente Amsterdam

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Belgisch project wint Streetlife Design Competitie
27 mrt om 11:16 uurStruikrovers redden planten van de sloop
20 mrt om 09:47 uurSlimme snelheidsmeters in Den Haag geven probleemlocaties door
18 mrt om 10:37 uurEen groen lachend gezichtje als je je aan de snelheid houdt en een rood verdrietig gezichtje als je te snel…
Gouda kiest bewust voor gezonde en duurzame mobiliteit
17 mrt om 13:44 uurIn het streven naar een duurzame, groene en beter bereikbare stad, heeft de gemeente Gouda …