In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-, inspectie- en adviesbureau voor spelen, sporten en bewegen. Om daar een steentje aan bij te dragen, verzorgt het bedrijf uit Almere cursussen in veiligheid, beleid en beheer. Een van deze cursussen is de Kennis 2-daagse. We vroegen enkele gemeenten naar hun bevindingen. “Leerzaam. En het is altijd prettig om vanuit praktijkervaring met elkaar te sparren.”
Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan
Gemeenten, maar ook speeltuinverenigingen en recreatieparken, vragen geregeld hoe andere organisaties omgaan met vraagstukken rond spelen, sporten en bewegen. In een training van twee dagen brengt Speelplan hiertoe deelnemers bij elkaar om samen informatie uit te wisselen. Tijdens de tweedaagse komen daarbij diverse onderwerpen aan de orde:
- speelgoed in de buitenruimte: wat mag wel en niet, hoe gaat iedereen daarmee om en hoe kunnen we met elkaar tot een goede oplossing komen?
- sport, fitness, calisthenics, freerunning et cetera: hoe ga je daarmee om, met welke partijen heb je te maken, hoe zit het met normen, wetgeving en andere zaken?
- inclusiviteit, vergroening, klimaatbestendigheid
- aanbestedingen
- participatie en bewonersinitiatieven
- het WAS 2023
Behoefte aan onderling contact en opfrissen kennis
Michael Bosker van het team Spelen en Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam, Vincent Verbeek, domeinbeheerder spelen en begraafplaatsen van Alphen aan den Rijn en Mitch van Vliet, beheerder Spelen bij de gemeente Purmerend namen deel aan een tweedaagse. Bosker, die vergezeld werd door twee collega’s, wilde vooral zijn licht opsteken op het vlak van het WAS 2023, het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen, dat sinds 1 juli van kracht is. “En ik nam deel vanuit een algemene opfrisbehoefte. Bovendien is het altijd prettig om ook met collega’s vanuit andere gemeentes te sparren, omdat we allemaal ervaringen hebben uit de praktijk, waar we allemaal van kunnen leren.”
Verbeek zocht ook die interactie met andere gemeenten: “Tijdens de coronaperiode is er helemaal geen contact meer geweest met collega gemeentes. Dit vond ik een gemis, omdat we veel van elkaar kunnen leren en niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.” Van Vliet toog naar de tweedaagse om te horen hoe andere gemeenten met uitdagingen op het gebied van beleid, particuliere speeltoestellen en aanbestedingen omgaan.
Betrokkenheid van de deelnemers
Van Vliet werd in die behoefte voorzien. “Ik vond het stuk over beleid en hoe om te gaan met particuliere speeltoestellen op gemeentegrond interessante onderwerpen. Daar kon je goed zien dat er diverse meningen zijn, waarover gespard kon worden.” Bosker: “Ik heb vooral die interactie tussen de verschillende ambtenaren als positief ervaren, die kennisuitwisseling was heel sterk. Voor mij sprong dat eruit, samen met het deel over het in de praktijk toepassen van waterspelen."
Verbeek beaamt dat, voor hem zat de meerwaarde juist ook in de betrokkenheid die alle deelnemers ten toon spreidden. Hij zou daar graag een vervolg aan geven. “Het zou een mooie bijvangst zijn als we een kerngroep Spelen kunnen starten. Om bijvoorbeeld wetgeving te delen en daar eventueel vanuit de gebruikers over mee te kunnen praten. Ook om bijvoorbeeld aanbestedingen centraal te bespreken, van elkaar te leren en zaken te kunnen gebruiken omtrent spelen, ontmoeten en bewegen in de openbare ruimte.”
Speelplan heeft de handschoen opgepakt en inventariseert wie er aan willen sluiten bij de kerngroep Spelen. Geïnteresseerden kunnen zich bij Speelplan melden.
Praktijkvoorbeelden
Eén van de onderdelen van de tweedaagse is een locatiebezoek, Verbeek deelde bijvoorbeeld zijn ervaringen rond de ontwikkelingen van sportpark Zegersloot in zijn eigen gemeente. Over hoe het park, dat in samenwerking met de sporters/gebruikers is gebouwd, in ontwikkeling blijft, over hoe na corona goed te merken is dat het buitensporten enorm is toegenomen. En over hoe het park verdeeld wordt tussen spelenderwijs klimmende en klauterende kinderen en hardlopers die een rondje rond de plas doen, sporters die rekken en strekken en sporters die de diverse aangeboden sporten beoefenen.
“Positief, de juiste balans tussen theorie en praktijk”, vindt Bosker van dat locatiebezoek. “Het was vooral leuk om te zien hoe daar samen met freerunner Dave Hogenboom het Urban Athletes Park is gemaakt. We hebben meteen een afspraak met Dave gemaakt over hulp bij de aanleg van een freerunpark bij ons.” Het maken van dergelijk concrete afspraken sprak Van Vliet ook aan: “Over leveranciers die andere gemeenten inzetten bijvoorbeeld.”
Verdere kennisbehoefte
Terugkijkend op de tweedaagse zou Van Vliet bij een eventuele volgende keer verder op het onderdeel participatie in willen gaan. “Bij sommige onderwerpen was er te weinig tijd om samen tot een oplossing te komen. Omgaan met diverse meldingen van burgers kan bijvoorbeeld een onderdeel zijn om verder op in te gaan. Bij ons komt het vaak bij participeren toch aan op vragen als wel of geen nieuwe speeltuin vanwege hangjongeren, geen zand want dat trekt kattenpoep aan, de toestellen zijn niet veilig et cetera.”
Die veiligheid van de speeltoestellen zou Bosker ook verder uitgediept willen zien. Meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen rondom het WAS gecombineerd met de ontwikkeling van nieuwe toestellen waar nog geen regelgeving voor is. "Regelgeving rondom combinatie sport/spelen en wanneer je rekening moet houden met vrije valruimtes hierin. Wanneer je wel/niet valdempende ondergrond moet toepassen. En nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ondergronden bijvoorbeeld.” Speelplan organiseert hier een aparte dag voor: de jaarlijkse opfriscursus is geheel vernieuwd met het nieuwe WAS 2023.
Het drietal keerde tevreden huiswaarts, Verbeek verwoordt de algemene teneur over de winst van twee dagen met collega’s in het vakgebied: “De ervaring van de verschillende meningen maar ook dat we allemaal met hetzelfde doel zitten; dat is dat we buiten spelen allemaal belangrijk vinden en waarom we het doen.”
Derde cursusdag
Binnenkort vindt de derde kenniscursusdag plaats, waarin verder wordt ingegaan op een aantal van de onderwerpen. Ook een cursus van Speelplan volgen, kijk dan op www.speelplan.nl.
Speelplan
Almere
036 – 523 6127
speelplan.nl
Meer artikelen met dit thema
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov om 09:05 uurDe groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
Rotterdam investeert in urban sports
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
Apeldoorn zet volop in op beweegvriendelijke leefomgeving
2 okt om 13:52 uurHet groene karakter van Apeldoorn wekt de indruk dat de beweegvriendelijkheid in de gemeente goed is. Het is…
Fitness Circus brengt wijkbewoners Maaspoort Den Bosch in beweging
12 sep om 09:05 uurMeer oog voor sporten en bewegen in de openbare ruimte
30 aug om 10:48 uurVakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…
Nieuw meetinstrument beoordeelt kindvriendelijkheid buurt door ogen ouders
12 aug om 11:03 uurHoe meet je hoe kindvriendelijk een buurt is? Ouders zijn daarin een belangrijke factor, zij bepalen immers…
Waar spelen kinderen buiten, waarom juist daar en wat doen ze daar?
22 jul om 12:18 uurHij ontmoette Dave Ensberg-Kleijkers ooit nadat hij had vernomen dat de directeur van Jantje Beton zijn model…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
5 jul om 08:42 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…