Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

donderdag 28 september 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-, inspectie- en adviesbureau voor spelen, sporten en bewegen. Om daar een steentje aan bij te dragen, verzorgt het bedrijf uit Almere cursussen in veiligheid, beleid en beheer. Een van deze cursussen is de Kennis 2-daagse. We vroegen enkele gemeenten naar hun bevindingen. “Leerzaam. En het is altijd prettig om vanuit praktijkervaring met elkaar te sparren.” 

Gemeenten, maar ook speeltuinverenigingen en recreatieparken, vragen geregeld hoe andere organisaties omgaan met vraagstukken rond spelen, sporten en bewegen. In een training van twee dagen brengt Speelplan hiertoe deelnemers bij elkaar om samen informatie uit te wisselen. Tijdens de tweedaagse komen daarbij diverse onderwerpen aan de orde: 

  • speelgoed in de buitenruimte: wat mag wel en niet, hoe gaat iedereen daarmee om en hoe kunnen we met elkaar tot een goede oplossing komen? 
  • sport, fitness, calisthenics, freerunning et cetera: hoe ga je daarmee om, met welke partijen heb je te maken, hoe zit het met normen, wetgeving en andere zaken? 
  • inclusiviteit, vergroening, klimaatbestendigheid 
  • aanbestedingen 
  • participatie en bewonersinitiatieven 
  • het WAS 2023 

Behoefte aan onderling contact en opfrissen kennis 

Michael Bosker van het team Spelen en Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam, Vincent Verbeek, domeinbeheerder spelen en begraafplaatsen van Alphen aan den Rijn en Mitch van Vliet, beheerder Spelen bij de gemeente Purmerend namen deel aan een tweedaagse. Bosker, die vergezeld werd door twee collega’s, wilde vooral zijn licht opsteken op het vlak van het WAS 2023, het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen, dat sinds 1 juli van kracht is. “En ik nam deel vanuit een algemene opfrisbehoefte. Bovendien is het altijd prettig om ook met collega’s vanuit andere gemeentes te sparren, omdat we allemaal ervaringen hebben uit de praktijk, waar we allemaal van kunnen leren.” 

Verbeek zocht ook die interactie met andere gemeenten: “Tijdens de coronaperiode is er helemaal geen contact meer geweest met collega gemeentes. Dit vond ik een gemis, omdat we veel van elkaar kunnen leren en niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.” Van Vliet toog naar de tweedaagse om te horen hoe andere gemeenten met uitdagingen op het gebied van beleid, particuliere speeltoestellen en aanbestedingen omgaan. 

Betrokkenheid van de deelnemers 

Van Vliet werd in die behoefte voorzien. “Ik vond het stuk over beleid en hoe om te gaan met particuliere speeltoestellen op gemeentegrond interessante onderwerpen. Daar kon je goed zien dat er diverse meningen zijn, waarover gespard kon worden.” Bosker: “Ik heb vooral die interactie tussen de verschillende ambtenaren als positief ervaren, die kennisuitwisseling was heel sterk. Voor mij sprong dat eruit, samen met het deel over het in de praktijk toepassen van waterspelen."

Verbeek beaamt dat, voor hem zat de meerwaarde juist ook in de betrokkenheid die alle deelnemers ten toon spreidden.  Hij zou daar graag een vervolg aan geven. “Het zou een mooie bijvangst zijn als we een kerngroep Spelen kunnen starten. Om bijvoorbeeld wetgeving te delen en daar eventueel vanuit de gebruikers over mee te kunnen praten. Ook om bijvoorbeeld aanbestedingen centraal te bespreken, van elkaar te leren en zaken te kunnen gebruiken omtrent spelen, ontmoeten en bewegen in de openbare ruimte.” 

Speelplan heeft de handschoen opgepakt en inventariseert wie er aan willen sluiten bij de kerngroep Spelen. Geïnteresseerden kunnen zich bij Speelplan melden.

Praktijkvoorbeelden 

Eén van de onderdelen van de tweedaagse is een locatiebezoek, Verbeek deelde bijvoorbeeld zijn ervaringen rond de ontwikkelingen van sportpark Zegersloot in zijn eigen gemeente. Over hoe het park, dat in samenwerking met de sporters/gebruikers is gebouwd, in ontwikkeling blijft, over hoe na corona goed te merken is dat het buitensporten enorm is toegenomen. En over hoe het park verdeeld wordt tussen spelenderwijs klimmende en klauterende kinderen en hardlopers die een rondje rond de plas doen, sporters die rekken en strekken en sporters die de diverse aangeboden sporten beoefenen. 

“Positief, de juiste balans tussen theorie en praktijk”, vindt Bosker van dat locatiebezoek. “Het was vooral leuk om te zien hoe daar samen met freerunner Dave Hogenboom het Urban Athletes Park is gemaakt. We hebben meteen een afspraak met Dave gemaakt over hulp bij de aanleg van een freerunpark bij ons.” Het maken van dergelijk concrete afspraken sprak Van Vliet ook aan: “Over leveranciers die andere gemeenten inzetten bijvoorbeeld.”  

Verdere kennisbehoefte 

Terugkijkend op de tweedaagse zou Van Vliet bij een eventuele volgende keer verder op het onderdeel participatie in willen gaan. “Bij sommige onderwerpen was er te weinig tijd om samen tot een oplossing te komen. Omgaan met diverse meldingen van burgers kan bijvoorbeeld een onderdeel zijn om verder op in te gaan. Bij ons komt het vaak bij participeren toch aan op vragen als wel of geen nieuwe speeltuin vanwege hangjongeren, geen zand want dat trekt kattenpoep aan, de toestellen zijn niet veilig et cetera.” 

Die veiligheid van de speeltoestellen zou Bosker ook verder uitgediept willen zien. Meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen rondom het WAS gecombineerd met de ontwikkeling van nieuwe toestellen waar nog geen regelgeving voor is. "Regelgeving rondom combinatie sport/spelen en wanneer je rekening moet houden met vrije valruimtes hierin. Wanneer je wel/niet valdempende ondergrond moet toepassen. En nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ondergronden bijvoorbeeld.” Speelplan organiseert hier een aparte dag voor: de jaarlijkse opfriscursus is geheel vernieuwd met het nieuwe WAS 2023.

Het drietal keerde tevreden huiswaarts, Verbeek verwoordt de algemene teneur over de winst van twee dagen met collega’s in het vakgebied: “De ervaring van de verschillende meningen maar ook dat we allemaal met hetzelfde doel zitten; dat is dat we buiten spelen allemaal belangrijk vinden en waarom we het doen.” 

Derde cursusdag

Binnenkort vindt de derde kenniscursusdag plaats, waarin verder wordt ingegaan op een aantal van de onderwerpen. Ook een cursus van Speelplan volgen, kijk dan op www.speelplan.nl

Speelplan 
Almere 
036 – 523 6127 
speelplan.nl

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen

5 jul om 08:42 uur

Kinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ramegon Airtrampoline viert 25-jarig bestaan

24 jun om 09:08 uur

Het familiebedrijf Ramegon Airttrampolines bestaat dit jaar 25 jaar. Eigenaar Anita Versteeg kijkt terug en…

Lees verder »
descriptionArtikel

3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen

17 jun om 16:20 uur

Het 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je  hebt een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Terloops spelen in Arnhem

14 jun om 09:32 uur

Hoe maak je van de binnenstad een aantrekkelijke bestemming, waar mensen graag verblijven? Door ervoor te…

Lees verder »
flash_onNieuws

Pumptracks stimuleren beweging en gezondheid onder Gelderse jongeren

17 mei om 13:55 uur

Pumptracks bevorderen de beweging en gezondheid van jongeren in verschillende Gelderse gemeenten. Dit blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Schoolplein uitnodigend ingericht met focus op groen

9 apr om 11:36 uur

Voor het Hilfertsheem College in Hilversum heeft VelopA het schoolplein ingericht met de imposante hoekbank uit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »