'Verduurzamen luistert nauw, je wilt ook de levensduur zo lang mogelijk houden'

dinsdag 19 september 2023

Duurzaamheid is een eigenschap die steeds vaker wordt uitgevraagd, ook bij de aanleg van fietspaden. Met de lage milieukostenindicator van haar gekoppelde prefab betonelementen heeft Easypath op dat vlak een sterke troef in handen, meent directeur Jim Brouwer. Hij legt uit hoe die tot stand komt en waar nog winst te boeken is. 

Easypath is gespecialiseerd in het ontwerpen, leveren en aanbrengen van prefab betonnen elementen, die modulair gelegd en gekoppeld kunnen worden. Sinds 2006 ontwikkelt en levert Easypath haar fietspaden aan gemeenten, waterschappen, recreatieschappen en provincies. Het Heerenveense bedrijf heeft daarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het diversificeert haar productlijn bijvoorbeeld door in te spelen op maatschappelijke opgaven als klimaatverandering en energieschaarste: het Climatepath zorgt voor waterberging en het Solarpath herbergt zonnepanelen die de omgeving van stroom kunnen voorzien. Daarnaast bieden alle betonelementen de bomen groeiruimte, zoals onlangs bleek uit een onderzoek van de Bomenwacht. 

Duurzame en circulaire eigenschappen 

Om de duurzaamheidsvoordelen van de betonnen fietspadelementen inzichtelijk te maken voor de opdrachtgevers, hanteert Easypath de  MKI. “Die is voor onze producten zeer laag en proberen we waar mogelijk nog verder te verlagen”, zegt Brouwer. De lage MKI komt voort uit verschillende eigenschappen van het product, legt hij uit. Allereerst de levensduur. “Die bedraagt tachtig tot honderd jaar. Er zit een hoge kwaliteit, erg hard beton in. Dat gaat aantoonbaar lang mee. Kijk maar eens naar stelcon platen, viaducten, bruggen. Er zijn zelfs nog betonnen elementen uit de tijd van Romeinen die nog steeds goed zijn.”  

Hij wijst erop dat die hoge kwaliteit ervoor zorgt dat de fietspadelementen vrijwel onderhoudsvrij zijn, wat de MKI tijdens de levensduur enorm drukt. “Het is slijtvast, de toplaag is na dertig jaar nog steeds puntgaaf. Je moet misschien eens een voeg vervangen, maar feitelijk is de milieubelasting tijdens de gebruiksduur nul.”

Ook tijdens het leggen van de elementen is de milieu impact gering. “Door de drukverdeling van de elementen hebben we weinig ondergrond nodig. Gemeenten vinden het met het oog op de stikstofregels ook prettig dat we weinig belastende grondwerkzaamheden hoeven te verrichten.” 

Na het gebruik of aan het einde van de levensduur kan het beton weer honderd procent hergebruikt worden. “Door het modulaire karakter van de elementen kun je deze tijdens de hele levensduur oppakken en ergens anders inzetten. En na levensduur kun je het, tot de wiggen aan toe, zonder restafval opnieuw inzetten.”  

MKI verder verlagen 

Easypath spant zich in om de MKI nog verder te verlagen. In het productieproces valt winst te boeken. “Nu stoppen we een hoog percentage betonpuingranulaat uit afgedankte betonproducten als grindvervangers in ons beton, maar dat proberen we verder op te hogen. Enerzijds door de voortschrijdende techniek,  waarbij het puin straks nog beter te scheiden is.

En anderzijds proberen we de CO2 belasting te drukken door een alternatief bindmiddel te gebruiken, zoals geopolymeer. Maar het luistert nauw, je wilt wel die lange levensduur handhaven. Daar proberen we met de opdrachtgever een ideale weg in te vinden.” 

Andere opties om de milieubelasting verder terug te dringen hebben ook de aandacht. “De productielocaties worden zo veel mogelijk voorzien van zonnepanelen en het wagenpark is grotendeels elektrisch. Ook bij het leggen van de elementen onderzoeken we de mogelijkheden en stimuleren we het het gebruik van elektrisch materieel. Zo proberen we onze footprint nog verder te verlagen.” 

Easypath Nederland BV 
Heerenveen 
088 – 015 67 89 
easypath.nl  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »