'Verduurzamen luistert nauw, je wilt ook de levensduur zo lang mogelijk houden'

dinsdag 19 september 2023

Duurzaamheid is een eigenschap die steeds vaker wordt uitgevraagd, ook bij de aanleg van fietspaden. Met de lage milieukostenindicator van haar gekoppelde prefab betonelementen heeft Easypath op dat vlak een sterke troef in handen, meent directeur Jim Brouwer. Hij legt uit hoe die tot stand komt en waar nog winst te boeken is. 

Easypath is gespecialiseerd in het ontwerpen, leveren en aanbrengen van prefab betonnen elementen, die modulair gelegd en gekoppeld kunnen worden. Sinds 2006 ontwikkelt en levert Easypath haar fietspaden aan gemeenten, waterschappen, recreatieschappen en provincies. Het Heerenveense bedrijf heeft daarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het diversificeert haar productlijn bijvoorbeeld door in te spelen op maatschappelijke opgaven als klimaatverandering en energieschaarste: het Climatepath zorgt voor waterberging en het Solarpath herbergt zonnepanelen die de omgeving van stroom kunnen voorzien. Daarnaast bieden alle betonelementen de bomen groeiruimte, zoals onlangs bleek uit een onderzoek van de Bomenwacht. 

Duurzame en circulaire eigenschappen 

Om de duurzaamheidsvoordelen van de betonnen fietspadelementen inzichtelijk te maken voor de opdrachtgevers, hanteert Easypath de  MKI. “Die is voor onze producten zeer laag en proberen we waar mogelijk nog verder te verlagen”, zegt Brouwer. De lage MKI komt voort uit verschillende eigenschappen van het product, legt hij uit. Allereerst de levensduur. “Die bedraagt tachtig tot honderd jaar. Er zit een hoge kwaliteit, erg hard beton in. Dat gaat aantoonbaar lang mee. Kijk maar eens naar stelcon platen, viaducten, bruggen. Er zijn zelfs nog betonnen elementen uit de tijd van Romeinen die nog steeds goed zijn.”  

Hij wijst erop dat die hoge kwaliteit ervoor zorgt dat de fietspadelementen vrijwel onderhoudsvrij zijn, wat de MKI tijdens de levensduur enorm drukt. “Het is slijtvast, de toplaag is na dertig jaar nog steeds puntgaaf. Je moet misschien eens een voeg vervangen, maar feitelijk is de milieubelasting tijdens de gebruiksduur nul.”

Ook tijdens het leggen van de elementen is de milieu impact gering. “Door de drukverdeling van de elementen hebben we weinig ondergrond nodig. Gemeenten vinden het met het oog op de stikstofregels ook prettig dat we weinig belastende grondwerkzaamheden hoeven te verrichten.” 

Na het gebruik of aan het einde van de levensduur kan het beton weer honderd procent hergebruikt worden. “Door het modulaire karakter van de elementen kun je deze tijdens de hele levensduur oppakken en ergens anders inzetten. En na levensduur kun je het, tot de wiggen aan toe, zonder restafval opnieuw inzetten.”  

MKI verder verlagen 

Easypath spant zich in om de MKI nog verder te verlagen. In het productieproces valt winst te boeken. “Nu stoppen we een hoog percentage betonpuingranulaat uit afgedankte betonproducten als grindvervangers in ons beton, maar dat proberen we verder op te hogen. Enerzijds door de voortschrijdende techniek,  waarbij het puin straks nog beter te scheiden is.

En anderzijds proberen we de CO2 belasting te drukken door een alternatief bindmiddel te gebruiken, zoals geopolymeer. Maar het luistert nauw, je wilt wel die lange levensduur handhaven. Daar proberen we met de opdrachtgever een ideale weg in te vinden.” 

Andere opties om de milieubelasting verder terug te dringen hebben ook de aandacht. “De productielocaties worden zo veel mogelijk voorzien van zonnepanelen en het wagenpark is grotendeels elektrisch. Ook bij het leggen van de elementen onderzoeken we de mogelijkheden en stimuleren we het het gebruik van elektrisch materieel. Zo proberen we onze footprint nog verder te verlagen.” 

Easypath Nederland BV 
Heerenveen 
088 – 015 67 89 
easypath.nl  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Matchingstool maakt hergebruik grondstoffen efficiënter

26 nov om 11:23 uur

Tinder voor grondstoffen. Dat is zo ongeveer hoe DuSpot zich laat kenmerken. “DuSpot is een onafhankelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdamse materialenbank: ‘We hergebruiken veel meer dan grond’

19 nov om 08:51 uur

De Circulaire Materialenbank van het Ingenieursbureau (Stadsontwikkeling) geeft bouwmaterialen in Rotterdam een…

Lees verder »
Kompasweg Alkmaar
descriptionArtikel

Circulair onderhoud stoepen? Neem net als Alkmaar meer duurzame ambities mee

24 okt om 13:30 uur
De stoepen van de Alkmaarse Kompasweg waren toe aan een opknapbeurt. Door dit op een circulaire en ‘…
Lees verder »

Greenline, de nieuwe generatie grasvoegensteen

23 okt om 16:01 uur

De Greenline- Grasvoegensteen is ontwikkeld met het oog op een stedelijke omgeving waarin architecten en…

Lees verder »

GroundLevel introduceert duurzame afwerking van het boom-plantgat: Boomrooster Ecologico

10 okt om 15:34 uur

De openbare ruimte wordt tegenwoordig steeds vaker verrijkt met straatmeubilair van alternatieve circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

Proef met gratis Stadshopper in Nijmegen

5 okt om 14:14 uur

Nijmegen voert een proef uit met de gratis Stadshopper. Dit elektrisch aangedreven busje gaat vanaf 1 oktober…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere wil plaatsing elektrische laadpalen versnellen

5 okt om 13:55 uur

Om te kunnen voldoen aan de de toename van de vraag naar elektrisch rijden zet  Almere in op een versnelling…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

In heel Utrecht zijn straks stukjes Domtoren te vinden

5 okt om 10:00 uur
De Domtoren in Utrecht, wie kent hem niet. Het imposante gebouw wordt momenteel gerestaureerd en de stenen die van…
Lees verder »