Artikel

Blikvanger snelle fietsroute Sittard-Maastricht in gebruik

In Beek is recentelijk de nieuwe fietsbrug over de Europalaan geopend. De brug ligt op het eerste gerealiseerde deel van de snelfietsroute Sittard-Maastricht, naast Maastricht Aachen Airport en Technoport Europe. Bruggenspecialist ipv Delft liet zich voor het ontwerp inspireren door de vliegtuig- en technologische industrie.

Met haar vloeiende lijn, slanke dek en ranke ondersteuning is de brug een blikvanger van de nieuwe route. Daarnaast fungeert de brug als visitekaartje en toegangspoort voor het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Technoport Europe. Het ontwerp zelf refereert op subtiele wijze aan het nabijgelegen vliegveld: de onderzijde van het dek doet in vorm, kleur en strakke afwerking denken aan een vliegtuigvleugel.  

Slanke kolommen

De 54 meter lange brug is geheel uitgevoerd in staal. Dit draagt sterk bij aan de slankheid en uitstraling van het ontwerp. Met name de stalen steunpunten zijn beeldbepalend; met betonnen pijlers zou de brug er een stuk minder transparant en licht uitzien. Dat brug en steunpunten zo slank zijn, komt naast de materiaalkeuze vooral door het constructieve principe: de brug is momentvast verbonden met de landhoofden; de steunpunten fungeren als pendels. 


De brug sluit aan beide uiteinden aan op een grondlichaam. Het totale tracé van de fietsbrug maakt een slingerende beweging en is 115 meter lang. De slingerende route zorgt ervoor dat het te overbruggen hoogteverschil over een langere lengte wordt opgevangen en de helling comfortabel is. Doordat de brug zelf een bocht vormt die van het kruispunt af gericht is, ontstaat bovendien meer ruimte tussen brug en verkeerslichten, zodat de stoplichten op het ondergelegen kruispunt voor automobilisten goed zichtbaar zijn. Voor alle weggebruikers is het gekozen tracé daarmee het meest logisch, veilig en aangenaam.

Verlichting

Het maatwerk strippenhekwerk benadrukt dat brug en grondlichamen samen één vloeiende, doorlopende lijn vormen. Komend voorjaar wordt het hekwerk voorzien van computergestuurde ledverlichting in de handregel. Dankzij opdeling in kleine, individueel bestuurbare segmenten zijn diverse lichteffecten mogelijk, zoals een golvend lichtbeeld. In elk geval zal de aanlichting van het hekwerk de brug straks ook ’s nachts het stralend middelpunt maken van de kruising Europalaan-Vliegveldweg. 


Dit artikel komt uit Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel