Artikel

Klanten nauw betrokken bij ontwerp 'perfecte' kolk

Als ú het voor het zeggen heeft, hoe zou de perfecte straatkolk er dan uitzien? Wavin vroeg het aan rioleringsbeleid- en onderhoudsmedewerkers bij gemeentes, rioolonderhoudsbedrijven en aannemers.

“Het resultaat is een nieuw type straatkolk met uitstekende prestaties, die bovendien diverse voordelen biedt voor alle belanghebbenden,” aldus Arjen van der Ziel, productmanager Stormwater bij Wavin Nederland.  


Een nogal intensief ontwikkeltraject, als je rekening moet houden met zoveel verschillende wensen en eisen. Van der Ziel: “Ja dat klopt.Zeker als je bedenkt dat onze Nederlandse kolk onderdeel uitmaakt van een hele Europese productrange en dat ieder land zijn eigen normen en behoeften heeft. Wanneer je puur kijkt naar de input van verschillende Nederlandse stakeholders, dan levert dat een best eenduidige wensenlijst op. Want installatie- en reinigingsgemak dragen bijvoorbeeld ook bij aan lagere kosten.”

Kosten voorkomen 

“Natuurlijk spelen lage installatie- en onderhoudskosten een belangrijke rol, maar de betrouwbaarheid en het probleemloos functioneren op lange termijn van een rioolstelsel staan bovenaan. Ook daarmee voorkom je kosten. Denk maar eens aan de hoge kosten die kunnen ontstaan als het regenwater niet kan worden afgevoerd, zoals bij een ontoegankelijke infrastructuur of waterschade in gebouwen of woningen. Het is een feit dat we steeds vaker te maken krijgen met hevige regenbuien en de kans op wateroverlast neemt toe. Daarom is het belangrijk dat de rioolvoorzieningen het regenwater probleemloos kunnen verwerken.”

Effectief en efficiënt reinigen 

“Een groot voordeel van kunststof is natuurlijk dat het veel lichter is dan beton. Dat betekent dat één persoon de kolk kan installeren, zonder het gebruik van hijsmiddelen en dit bespaart tijd en kosten. Verder hebben we veel aandacht besteed aan de ergonomie van de kolk, door onder andere handgrepen te integreren.


Straatkolken worden na installatie normaliter twee keer per jaar met een kolkenzuiger gereinigd.
Dit dient snel te kunnen gebeuren, omdat er zoveel mogelijk kolken per dag moeten worden gereinigd. Door de komvormige bodem in onze kolk centreert het slib en vuil zich in de kolkonderbak en heeft het vuil geen kans om in hoeken achter te blijven. Mede hierdoor kan het reinigen zeer effectief en efficiënt gebeuren.” 


U las zojuist een artikel uit Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel